Jom kippur

Jom kippur firas tio dagar efter rosh hashana och infaller på den 10:e i månaden Tishrei.

I Toran, i 3:e Moseboken 16:29-31, står det hur Gud upplyste Moshe om de judiska helgerna, och om Jom kippur bland dem:

וְהָיְתָה לָכֶם לְחֻקַּת עוֹלָם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶם וְכָל־מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ הָאֶזְרָח וְהַגֵּר הַגָּר בְּתוֹכְכֶם׃

כִּי־בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה' תִּטְהָרוּ׃

שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן הִיא לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶם חֻקַּת עוֹלָם׃

"Detta skall vara en oföränderlig stadga för er: den tionde dagen i den sjunde månaden skall ni, både infödda och invandrare, späka er och inte utföra något arbete. Den dagen bringas försoning åt er, så att ni blir rena; ni skall renas inför Herren från alla era synder. Den skall vara en vilodag för er, en sabbat då ni skall späka er. Så lyder denna oföränderliga stadga."

På jom kippur fastar man under ett dygn, man äter eller dricker inte något mellan solnedgång till solnedgång (är man sjuk får man så klart äta och dricka). Syftet är att inte tänka på världsliga ting och istället fokusera på bot och bättring. Man ber sina medmänniskor och Gud om förlåtelse och tänker igenom hur man själv kan förbättras som människa.

Innan jom kippur förväntas man försona sig med sina ovänner genom att be om förlåtelse men också ge förlåtelse.

Den store judiske filosofen Moses Maimonides (1135-1204) skrev i sin bok Mishne Tora, Hilchot Teshuva 2:9, följande:

Jom kippur förlåter inte för synder mot Gud om man inte först har bett sin medmänniska om ursäkt för synder man har begått mot denne. Man måste be om ursäkt och ersätter skada som har uppstått. Om denne vägrar att förlåter dig så ska du försöker igen och igen att få hans (hennes) förlåtelse. Men om denne vägrar fast du verkligen ångrar det du har gjort och ersatt skadan som uppstått då har du gjort ditt bästa, synden vilar sedan på den som vägrar att förlåta... 

Förutom att inte äta och dricka under Jom kippur är det också brukligt att inte bära läderskor, att klä sig i vita kläder och att par avstå från att ha sex med varandra. 

Gudstjänsten som inleder försoningsdagen kallas kol nidre. Kol nidre är en bön om förlåtelse för de löften man ger Gud som man inte lyckas hålla. Under kol nidre är det också enda gången där man har bönesjalen, tallit, på sig även under på kvällen.  
Under Jom kipur tillbringar man nästan hela dagen i synagogorna och de olika gudstjänsterna avlöser varandra. Den sista gudstjänsten innan Jom kippur går ut på kvällen när stjärnorna är synliga på himlen igen, kallas Ne'ila "Stängning" som avslutas med att den heliga arken i synagogan stängs en sista gång och vi blåser i shofarn en sista gång. 

Rabbin Ute Steyer

Se när jom kippur och gudstjänsterna börjar i vår kalender.