Vem kan bli medlem?

Man kan bli medlem i församlingen om man:

  • Är son/dotter till eller har adopterats av en judisk mor eller far.
  • Har konverterat för erkänd rabbin (för barn till förälder som konverterat gäller att om barnet är fött innan föräldern konverterat måste barnet konvertera för att kunna bli medlem i Judiska församlingen.)

Man kan bli associerad medlem om man är sambo eller gift med en församlingsmedlem. Läs mer om associerad medlem här.

Judiska Församlingen i Stockholms definition på medlemskap är skilt från definitionen av vem som i religiöst hänseende betraktas som jude. Enligt judisk lag är den som är född av en judisk mor eller har konverterat för en erkänd rabbin jude. 

I Stockholm reglerar varje synagoga vad som gäller. Vad som äger giltighet i Stockholm godkännes dock inte automatiskt i den judiska världen. Konverteringar gjorda av t.ex. konservativa rabbiner är inte godkända av överrabbinatet i Israel eller i ortodoxa församlingar/synagogor.

Nyfödda barn blir inte automatiskt medlemmar i vår församling bara för att föräldern är det. Du måste registrera ditt barn på vår medlemsblankett. Denna hämtar du här ovan eller genom att kontakta medlemsadministrationen, tel 08-587 858 23. Brit mila (omskärelse av pojkar) eller namngivning leder alltså inte automatiskt till medlemskap.

För mer information kontakta Agi Körösi, 08-587 858 23.