Resultatgenomgång av 2020 års medlemsenkät

Två resultat som kan utläsas med stor tydlighet av årets medlemsenkät är att andelen nöjda medlemmar har stigit från 45 till 52 procent samt att barn- och ungdomsverksamheten har högst prioritet på listan över församlingens verksamheter följt av arbete mot antisemitismen och gudstjänster. Enkäten, som var den fjärde sedan 2015, genomfördes under våren 2020 och har besvarats av närmare 1000 medlemmar. 

Den upplevda nyttan av församlingens verksamhet och tjänster har sjunkit något. Andelen som anser sig ha väldigt eller ganska stor nytta har sjunkit från 44 till 40 procent, medan andelen som har väldigt lite nytta har stigit från 17 till 24 procent.

Avseende församlingens prioriteringar kommer barn-och ungdomsverksamhet högst på listan följt av arbete mot antisemitismen och gudstjänster. Lägst prioritet har stöd till Israel.

Inställningen till församlingsavgiften är i stort sett oförändrad jämfört med 2019, vilket innebär att 50 procent tycker att den är rimlig medan 40 procent tycker att den är för hög.

Angående medlemskapet svarar 62 procent att det är självklart att vara med i en judisk församling, 57 procent ser solidaritet med andra judar som en viktig anledning medan 49 procent vill bidra till att judar har en stark företrädare för judiska intressen. Det fanns möjlighet att välja flera anledningar.

Intresset för församlingens informationskanaler har stigit genomgående. Störst är intresset för Tachles och Nyhetsbrevet som läses regelbundet av 65 respektive 62 procent av de som har besvarat enkäten. Även församlingens kommunikation får bra betyg. 87 procent tycker att den är bra eller väldigt bra.

Deltagandet i församlingens kultur-och programverksamhet är i stort sett oförändrat jämfört med de tidigare undersökningarna vilket innebär att 12 procent deltar regelbundet och 35 procent sporadiskt.

På frågan om trygghet svarar 47 procent att de känner sig mestadelstrygga medan 34 procent är ganska trygga. 15 procent känner sig delvis otrygga. Detta innebär att trygghetskänslan är i stort sett oförändrad jämfört med de tidigare enkäterna.

Herbert Rock

Se enkätresultaten här.