Boksläpp - Judiska smaker och berättelser

Judiska smaker och berättelser är en antologi och en kokbok som handlar om minnen genom mat och recept, matens roll som kulturarv och traditionsbärare, och hur berättelser kring maten blir viktiga för att föra traditioner vidare över generationer.

 

Ricki, 11 år, åker spårvagn till sin morfar med en kastrull kycklingsoppa i knäna. Sarah drabbas av gråtattack när hon tänker på epigenetiska studier framför rader av bokhyllor fyllda med gefilte fisch, Lasse  förlåter synden att äta drusiskt pitabröd, medan Marianne upptäcker det verkliga värdet i kycklingsoppan trots dess kollision med den kaotiska verkligheten. Det är minnen denna bok handlar om. Recepten blir illustrationer till dessa minnen. 

 

Det går inte att underskatta matens betydelse som traditionsbärare och kulturarv. ”I smakerna sitter anekdoter. Kanske är just det essensen av de judiska recepten. De är i allra högsta grad historier. Det finns otaliga rätter som har levt med oss så länge att de flesta av oss glömt bort vad det är som vi egentligen tycker om: smakerna eller berättelserna.” – skriver Leia Rubin Polite, en av författarna.

 

Karl Gabor, till yrket fotograf och grafisk formgivare, tog initiativet till att samla ihop sekelgamla minnen och berättelser om hur man omvandlar mattraditioner i vårt moderna  crossover-kök. ”Vart man än flyttar tar man med sig sina mattraditioner, anpassar dem efter omständigheterna och för vidare dem till nästa generation.” – säger Karl Gabor. ”På det sättet blir historierna viktigare än själva matlagningen eller, för att parafrasera I. B. Singer, ’när maten är uppäten och tallrikarna står tomma på bordet, vad finns då kvar? Jo, berättelsen om maten’.”

 

Varmt välkomna till boksläpp den 21 september kl 18.

 

Frågor: Jonna.wolff@jfst.se

21 september
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Paideia i samarbete med Judiska Församlingen i Stockholm