Boktips för hängmattan

Boktips för hängmattan av Johanna Högström Schreiber

”En totalt icke-judisk men helt fantastisk underhållningsroman om att leta efter kärleken på Londons gayscen - men istället fastna i en destruktiv relation. Om att hata sitt jobb, om att älska att dansa, och om vänner och familj som känner dig bättre än du själv gör. En fullträff för alla som vill läsa en underhållningsroman med humor, substans och intellektuell skärpa i hängmattan i sommar!”

 

Boktips för hängmattan av Sarah Beg

”Hej! Jag heter Sarah Beg och just nu läser jag DUNKEL SKOG av Nicole Krauss (2019). Kaxigt att tipsa om något man ännu inte läst klart så tips blir istället att läsa hennes bok från 2005 som heter KÄRLEKENS HISTORIA. Enligt mig en mycket judisk bok som tröstar på helt rätt sätt!

Annars rekommenderar jag att läsa valfri bok av Nina Bouraoui som beskriver sig själv som en romantisk anarkist. Små poetiska romaner som passar perfekt i bakfickan på ett par jeans.

 

Boktips för hängmattan av Karin Brygger

Jag är författare och litteraturvetare och mina boktips den här sommaren är Kafkas ”Brev till Milena” - en klassiker som aldrig upphör att engagera. Milena lärde Kafka känna i början av 1920, då hon översatt en del av hans texter till tjeckiska. Deras förbindelse varade i ett par år och hon återkommer också i hans dagböcker. Breven är för dig som älskar kärlek och förtvivlan, som finner lycka i ett bra språk och som inte tackar nej till att lära sig lite historia på kuppen.

"Etty Hillesums dagböcker och brev” kom i nyutgåva på förlaget Faethon 2018 och det var en stor litterär gärning av förlaget att publicera den unga Ettys dagböcker i urval. Här får vi läsa om en ung judisk kvinna som lever i skuggan av Förintelsen men som likväl är full av liv, drömmar och en önskan om att få vara levande - mitt i en tid då allt hotar, och tillslut förgör. Etty var en radikal ung kvinna som visar på vilken otrolig livskraft de unga alltid har. Man kan inte annat än älska henne - och sörja hennes öde.

 

Boktips för hängmattan av Anneli Rådestad

THIS IS REAL AND YOU ARE COMPLETELY UNPREPARED är för dig som vill hitta djup personlig och potentiellt transformativ mening i de judiska hösthelgerna. GRAND UNION är en samling berättelser som genomsyras av Zadie Smiths osvikliga blick på vår samtid. Arthur Greens 10 BEST IDEAS erbjuder en spännande introduktion till 10 av judendomens viktigaste idéer och HANNA RAJS LARAS kraftfulla poesi i UNDER MÅNEN ska helst läsas högt, gärna i sällskap, i den ljusa sommarnatten.

Ut och njut!

 

Boktips för hängmattan av Noa Jakubowski

”Mitt namn är Noa Jakubowski och i sommar kommer jag läsa Manhattan’s Babe, Frederic Beigbeder och me, you, Erri de Luca. Två historier på varsin sida kriget, den ena om sorg och den andra om kärlek.”

 

Boktips för hängmattan av Lotta Reisch Jensen

”Här kommer mitt boktips som ger ett par ledtrådar till vem jag, Lotta, är.
I min judiska vardag sitter jag i styrelsen för Judiska Centralrådet, Stockholms Judiska församling och EFI Stockholm.
Min man och jag har två fantastiska döttrar.
Hanna är just nu ute på Glämsta som ledare och Sara laddar för Änglagård.
Vi reser ganska ofta till Israel för att besöka min syster med familj och vänner.
I dessa tider har det tyvärr inte fungerat.
Så varför inte resa till Israel med hjälp av lite spännande sommarlitteratur?
Av en slump hittade jag författare Batya Gur och hennes romanfigur poliskommissarie Michael Ohayon.

Så två tips
”Murder in Jerusalem” & ”Murder on a Kibbutz”

Så vad är kopplingen till mig? Efter gymnasiet arbetade jag ett år på Kibbutz Lavi och därefter ett års studier i Jerusalem
och sedan flera år tillbaks arbetar jag på SVT.

God läsning.
Trevlig sommar!
Lotta”

 

Boktips för hängmattan av Anna E. Nachman

Nr 1:

Henrik Tikkanen - Brändövägen 8 (1975)

Henrik Tikkanen var ett geni. Egentligen var han känd som tecknare och bildkonstnär men som skribent är han oöverträffad. Hans självbiografiska svit gjorde både succé och skandal (Brändövägen 8, första boken av fem, kom 1975) och hur hade den kunnat göra annat? Början lyder: ”Detta är en gruvlig historia om bråd död, ofärd, hor och brännvin”. Det är en klockren varudeklaration. Ur ett judiskt perspektiv är det också spännande att följa den finlandssvenska minoritetens vedermödor, det finns finns många paralleller med den judiska.

Tips 2:

LOB - Excelsior (1988)

”Det som är skit hos dig,

behöver inte nödvändigtvis

vara skit hos andra.

Det kan ju vara

deras tankeorgan.”

Det här är punk i bokform. LOB (Lars-Olof Bengtsson) är en gammal Göteborgsprofil, västkustens egen GG Allin (du som vet vet, ni andra får googla). LOB:s epos Excelsior är extremt vulgär, plump och anti-feministiskt (anti det allra mesta, faktiskt. Som punk ska vara). Och så är den intelligent. Någonstans mellan allt trams gömmer sig en vass samhällskritik och trots sin extremt oborstade yta skiner LOB:s djupa bildning fram. Följande citat är kanske inte bevis på det men det är roligt ändå:

”Bakom varje stor man

står en kvinna;

och gnatar

och tjatar

och vill trycka ner honom

i sin egen träck

bredvid sin egen förkrympta själ.”

Någon uppenbar judisk parallell finns inte men eftersom boken är löst disponerad som en bibel kan vi kalla den för en punkares Torah. LOB:s Excelsior är svår att hitta men väl värd att jaga efter. Go go go!

 

Boktips för hängmattan av Sam Carlquist

Jag läser – och läser om – Elisabeth Åsbrinks senaste bok ”Övergivenheten” och Salomon Schulmans ”Jiddischland ”.

Båda författarna är fantastiska berättare och stilister.

Böckerna hjälper mig på olika sätt att förstå min tid i ljuset av det förgångna.

Att hålla rötterna levande.