Uppdatering - Församlingens arbete i samband med kriget i Ukraina

Kära medlemmar,

Så har 1,5 vecka förflutit sedan Ryssland inledde sitt angreppskrig mot Ukrainas befolkning.

Miljoner människor är på flykt och flertalet av dem väntas till EUs olika länder.

Sedan senast har följande gjorts inom Församlingen för att förbereda för mottagande av flyktingar.

Över 150 medlemmar/volontärer har anmält sig till Församlingen med erbjudande att hjälpa till på olika sätt (mat, husrum, transporter, stödsamtal, tolk mm). Det är värmande att se engagemanget och viljan att hjälpa till. Vi går igenom resurserna och hur de skall användas på bästa sätt och återkopplar.  

Vi kommer inom de närmaste dagarna öppna en hotline/oroslinje dit man kan ringa. Den kommer vara bemannad av både personal och volontärer. Mer information om detta kommer inom kort.

Församlingen har aktiverat och kopplat in juridisk expertis samt Traumagruppen för rådgivning och stöd. Ett nära samarbete finns mellan Nordens alla Judiska Församlingar där erfarenheter och insatser diskuteras dagligen, för att höja samtligas beredskap på bästa möjliga sätt. 

Vi fortsätter även samarbeten med organisationer i och utanför Sverige, som ett exempel har Hillel uttryckt sig vilja erbjuda platser för barn som kommer hit.

Vi har fortsatt kontakt med svenska myndigheter om att vi står redo att bistå med den specifika kompetens vi besitter när det gäller judiska flyktingar från Ukraina.

Vill uppmärksamma er på att Judiska Centralrådet uttalat sin avsky mot det ryska angreppet mot Babij Jar samt fördömt det våld som riktas mot civilbefolkningen. Läs hela uttalande på Centralrådets hemsida. 

Vi strävar efter att hålla medlemmarna informerade om allt det arbete som genomförs och kommer återkomma med fler uppdateringar. 

Vill avsluta detta med en vädjan att ni som har möjlighet att hjälpa till på något sätt, gå in på Judiska Församlingens hemsida och fyll i era kontaktuppgifter och på vilka sätt ni kan bidra.

Lena Posner-Körösi, Ordförande i Judiska Församlingen, i samråd med Krisgruppen

Anmäl dig som volontär

Judiska Centralrådets uttalande