Årets Aaron Isaac-pris tilldelas Willy Silberstein

Judiska församlingen i Stockholms styrelse har enhälligt beslutat att dela ut årets Aaron Isaac-pris till Willy Silberstein "för hans mångåriga och tydliga kamp mot antisemitismen i Sverige och för hans stora insatser för judiskt liv i Sverige”.

Aaron Isaac-priset är församlingens finaste utmärkelse och ges varje år till en person som under lång tid gjort stora insatser för Sveriges judar. Priset är uppkallat efter Aaron Isaac som var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. Det var också Aaron Isaac som grundade Judiska församlingen i Stockholm. Bland tidigare pristagare finns de tidigare socialdemokratiska statsministrarna Göran Persson och Stefan Löfven, Folkpartiets före detta partiledare Per Ahlmark och psykologen Hédi Fried.

Willy Silberstein har med sitt långvariga engagemang som ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism gjort stora insatser för att motverka antisemitismen i Sverige. Willy har även på sitt mycket engagerade och altruistiska sätt bidragit med sin tid och sin kunskap i församlingens arbete.

”Jag blev nästan stum när jag fick ett telefonsamtal och beskedet att jag tilldelas Aron Isaacs pris. Jag har svårt att finna ord (brukar inte hända så ofta) för att uttrycka min stora tacksamhet. Det gäller inte minst mot bakgrund av att tidigare pristagare är t.ex. Per Ahlmark och Göran Persson. Jag tror att jag främst får priset för mina insatser som ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Det har varit ett viktigt uppdrag men jag vill betona att arbetet i SKMA är ett lagarbete. Jag har fått fantastisk hjälp av bl.a. Henrik Bachner och Mathan Ravid på kommitténs kansli.” säger Willy efter beskedet.

Aaron Isaacs-pris delas ut den 24 februari av Judiska församlingen i Stockholms ordförande, Richard Mühlrad, i form av en medalj utformad av Annie Winblad Jakubowski.

Fotograf: Johan Mellin