Vernissage - Spår av liv

minnen * stjärnor * stenar 

En fotoutställning som rymmer berättelser från människor som alla överlevde Förintelsen. 

I flera år har jag fotograferat äldre kvinnors händer på temat Spår av liv, för att lyfta fram skönheten i dem, det vackra i att ha levt och upplevt, att låta händerna berätta sin historia.  

Nu har jag fått komma nära människor, män och kvinnor, som på olika sätt överlevt Förintelsen, lyssnat till deras berättelser och fotograferat deras händer. De är födda mellan 1922 och 1945, i olika länder och med vitt skilda historier. Nu är de våra grannar. 

Förarbetet inför fotograferingarna har ofta varit tungt och svårt, många tårar har fallit när jag läst intervjuer och sett filmer.  Men själva mötet med dessa fantastiska människor har sedan alltid och utan undantag varit ljust, riktiga guldstunder. De har släppt in mig med stor värme och generositet. De har, var och en, påverkat mig på djupet och för detta är jag mycket tacksam.

Med dessa bilder vill jag på mitt sätt försöka bidra till att deras berättelser inte tystnar, att minnena hålls vid liv. Det känns viktigare än någonsin. Min innerliga förhoppning är att vi kan dra lärdom av historien, se paralleller till vår egen tid och på så vis undvika att det händer igen.  

 

/Catharina Condrò Lindgren 

24 januari
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm