Gabriel Francke Rodau i samtal med Anna Frey om nya boken Lydias liv

Såriga familjerelationer och det judiska arvet navet i Gabriel Francke Rodaus nya roman

"Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När mamman är döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar den subtila jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett hårt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att det är konsten som kan vara hennes biljett till ett bättre liv. Men hennes judiska arv smyger sig på och skapar en alltmer ohållbar situation.

I Lydias liv får läsaren följa två sammanflätade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid sin mors dödsbädd och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige. "

”Berättelsen om relationen mellan de vuxna barnen och den döende modern där mycket lämnats osagt och det är för sent att ställa till rätta är mycket berörande. I den judiska kontexten som är Gabriels signum och med hans välbalanserade språk får boken ytterligare en dimension,” säger Alexandra Lidén, grundare och litterär chef på förlaget The Book Affair

Om författaren:
Gabriel Francke Rodau är född 1979 och har med korta undantag bott och levt hela sitt liv i Stockholm. Han har en bakgrund inom kommunikation i näringslivet och har bland annat arbetat inom bankväsendet. 

Gabriel är gift och har två barn.

Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kärleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmärksammades av Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Uppföljaren Lydias liv utkommer 14 mars, en relationsroman om en förälder som ligger för döden, barnens frågor som aldrig ställdes och om vem som ska svara när allt är för sent. 

Anna Frey är journalist som jobbar som programledare, producent och reporter på Sveriges Radio.

Tack till Kulturrådet!

Frågor? Kontakta jonna.wolff@jfst.se 

23 mars
18:00 - 19:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm