En mur utan en port –  Dagar i Warszawa 

Vera Berzak Teatersällskap gästspelar!

I sin nya pjäs återvänder Vera Berzak till Polen och Förintelsen, men fokuserar denna gång på något som ofta förbises. Vid sidan om de miljoner som förintades finns också de överlevande. I deras berättelser är kriget bara första kapitlet.

Warszawa-ghettot 1943. Den unga judinnan Zofia fattar ett avgörande beslut. För att överleva - och rädda sin lille son - lämnar hon sin make och flyr till den ”ariska” delen av staden. På andra sidan ghettomuren dör hennes familj – och folk - av svält och pistolskott. I en riskfylld kamp mot klockan försöker hon desperat rädda sin make från döden. Samtidigt riskerar Zofia och hennes son att avrättas om deras etnicitet avslöjas. Hon tvingas göra val som hon resten av livet kommer kämpa för att förlika sig med.

Långt senare hamnar Zofia och hennes son i Sverige. 2020 läser dramatikern Vera Berzak hennes självbiografi. Vera får kontakt med Zofias son Juliusz, nu 83 år gammal, och inleder en lång brevväxling. Så sakteliga växer ett manus fram.

-Mitt livs allra första minne är av en hög mur, berättar Juliusz om gränsen som skilde judarna från resten av befolkningen. Min mor har berättat hur jag gång på gång upprepade samma sak: Varför fanns det inte någon port i muren?

Dagar i Warszawa skildrar tillvaron på båda sidor om denna portlösa mur. På scen gestaltas ett imaginärt möte mellan dels den unga Zofia 1943, dels den åldrade Zofia 40 år senare. I ett samtal bortom tid och rum uppstår en dialog mellan två facetter av samma person, som utforskar såväl traumats uppkomst som dess fortsatta existens inuti den överlevande.

För manusförfattare och regissör Vera Berzak är detta inte bara en pjäs om vad som hände under Förintelsen, utan också efteråt:

-Överlevarens berättelse slutar inte när kriget tar slut. Det här är inte bara en berättelse om att överleva, utan också om livet som överlevare. Tiden har en viktig roll i pjäsen.
Vad gör tiden med våra minnen, sorger, ånger och smärta?
Hur lång tid tar det att sluta fred med sig själv?

Teaterpjäsen Dagar i Warszawa bygger på Zofia Brzezinskas självbiografiska bok med samma namn. Föreställningen är samarbetsprojekt med berättargruppen EDUT – Vittnesmål från Förintelsen, i vilken Zofias son Juliusz är medlem.

MEDVERKANDE

Manus, regi och design: Vera Berzak
Musik: Ida Gillner
Skådespelare: Anette Sevreus och Emeli Jansson
Ljus: Diblik Rabía
Foto och grafisk design: Peter Öberg

Biljettpris: 100kr för medlemmar i Judiska Församlingen och 200 kr för ickemedlem.

Välkomna!

26 mars
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm