Kom på visning av utställningen "Flykten till Marstrand" och shabbatmiddag!

Välkomna, Judiska Församlingens medlemmar, till en exklusiv visning av utställningen "Flykten till Marstrand" och efterföljande shabbatmiddag!

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet?

Utställningen är producerad av Judiska salongen i Göteborg. På bilden syns Anna Grinzweig Jacobsson och hennes pappa i Marstrand år 1969.

Vi möts kl. 17.30 för visning av utställningen och äter därefter en god shabbatmiddag tillsammans!

Pris: 150kr (inkluderar visning och middag). Swisha vid anmälan till 123-001 85 49.

OBS! Begränsat antal platser - först till kvarn gäller.

Logga in som medlem för att anmäla dig och se plats.

Frågor? naima.grossman@jfst.se

 

05 maj
17:30 - 20:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm i samarbete med Judisk Kultur i Sverige och Mångkulturellt centrum.