Kiddush i Stora synagogan

Vad roligt att du vill bjuda på kiddush!

Det är en fin tradition att bjuda alla närvarande under en gudstjänst på kiddush efteråt – anledningen är kanske en simcha som en bar eller bat mitsva, ett bröllop, en namngivning, en jämn födelsedag, årsdagen över en bortgången nära vän eller anhörig, eller ingen speciell anledning alls.

Beräkna kiddush för cirka 50 reguljära gudstjänstbesökare samt de antal personer som du har bjudit in speciellt den dag då du bjuder på kiddush.

Boka kiddush Att hyra Sessionssalen för kiddush gör du här. Kom ihåg att du måste boka kiddush oavsett om du sedan väljer caterer eller gör-det-själv!

Pris

750 kr per kiddush.

I priset ingår följande: 1 flaska kosher druvjuice
                                        Engångsmaterial för 100 personer.

Är du medlem och vill ta med eget engångsmaterial är det ingen kostnad att boka Sessionssalen.


Vad behövs - vad bör ni skaffa själva

  • Kosher vin, 1 flaska vin (75 cl) räcker till cirka 15 bägare.
  • Juice/läsk, 1liter räcker till cirka 15 bägare.
  • 2 Challot

Detta kan köpas i Kosherian

Om du vill bjuda på mer än challe och druvjuice Det finns olika möjligheter att "lägga till" extra.

1. Catering

Vill du ha möjlighet att låta någon annan ta hand om din kiddush, tipsar vi dig att kontakta en av följande catering:

Fay Gorosch, Hem Vision FGS, 070-783 38 99 

Miriam Kupersmidt 070-755 21 80 

Miriam Robinsson, 070-746 74 45, milen@bredband.se  

Nina Winizsky-Vas, Jäst och TIMJAN catering, 070-886 01 16, hej@jastochtimjan.se   

Drev Ankri, R&N Ventures, 076-026 20 66, felix@rnvetures.se

2. Gör-det-själv

Det går bra att baka hemma så länge det är mjölkigt eller parve., annars kan du köpa kakor mm som finns på kosherlistan och på plats i vårt serveringskök förbereda detsamma. OBS! det du tar in måste vara mjölkigt eller parve.

Här är några förslag som du t. ex kan förbereda hemma och färdigställa, göra i ordning i serveringsrummet. (Tänk gärna också på de som är allergiska, och ta med något som är glutenfritt – samt något som tilltalar den växande gruppen veganer...)

·     Färdiga mackor/frallor med färskost och lax (rökt/gravad), äggsallad eller andra liknande pålägg räkna med 2 mackor/frallor per gäst

·     Tortillachips och/eller ostkex som Breton med olika slags "dips" som t.ex  Hummus eller Salsa

·     Färska grönsaker, som t.ex skurna paprikastrimlor eller gurkstavar

·     Olika slags frysta tårtor som t ex Almondy som alla är kosher

·     Olika slagg kakor (Ballerina etc.)

·     Gamla hederliga potatischips och salta pinnar är alltid en hit

·     Glas/Sorbet

·     Färsk uppskuren frukt, mandariner, vindruvor etc

·     Vill man bjuda på en l'chaim så är whisky eller vodka ett säkert kort

Ovan är bara förslag och det finns många fler saker du kan bjuda på – är du tveksam, kolla med oss!

I serveringsrummet finns skålar, tillbringare och plastbrickor för uppläggning.

På så sätt kan man hålla nere kostnaden rejält. Är det fortfarande ett problem, kontakta oss. Det ska inte vara en penningfråga att kunna bjuda på kiddush för att fira en simcha eller bemärkelsedag. Tänk också på att det inte heller ska vara en tävling om vem som har den mest påkostade kiddushen: det är tanken som räknas, vill du bjuda på kiddush är vi mycket glada, men känn dig inte tvungen att göra det.

Förberedelser och dukning

Dukningen sker på fredagen, lämpligast mellan kl. 09.00 -12.00. Har ni inte möjlighet att komma på förmiddagen vill jag göra er uppmärksamma på att församlingen har lunchstängt mellan kl. 12.00 - 13.00, samt att församlingen under den mörka årstiden stänger en timme före shabbat. Ring gärna och kontrollera.

Som kiddushvärd ansvarar ni för följande: duka borden, ställa fram bägare, assietter, servetter och eventuella dekorationer. Kakor ställs fram på borden och täcks över med plastfilm. Bjuder ni på smörgåsar ställs dessa i kylskåpet för att tas fram på lördagen. Vänligen gör även ordning en bricka med det ni bjuder på till de som arbetar med säkerheten det uppskattas högt.

När bör drycken hällas upp?
På lördagen, antingen före gudstjänsten, eller under densamma, kan ni ta kontakt med någon från JSS som ansvarar för säkerheten för att bli insläppta i församlingshuset, där ni kan förbereda det sista; som att hälla upp drycken, eventuellt ta fram smörgåsar från kylskåpet, ta bort plasten från brickorna.

Städning När kiddushen är över ansvarar ni som kiddushvärd att allt som har tagits fram diskas och plockas undan. Det skall vara rent och snyggt i köket. I städskåpet finns plastsäckar samt enklare städutrustning. Sopsäckarna knyts ihop.

Vill också informera om att, är församlingen inte nöjd med städningen efter kiddushen debiteras ni en extra kostnad om 500 kr.

Tips Ta gärna med er ett förkläde och kökshandduk!

Säkerhet För allas säkerhet och för att undvika missförstånd. Lämna om möjligt en lista på de personer som kommer till synagogan. Skicka listan till säkerheten under veckan.