Jackie Jakubowski har avlidit 68 år gammal

Jackie Jakubowski har avlidit 68 år gammal efter längre tids sjukdom. Jakubowski var en väldigt viktig judisk röst i det svenska samhället under årtionden. Hans gärning har betytt oerhört mycket för den judiska gruppen i Sverige. Jakubowski var insiktsfull, skarp och orädd som författare och journalist och har bl.a. givit ut böckerna "Judiska prövningar och omprövningar" (Brombergs, 1992), "Ljudet av alef" (Natur och Kultur, 2000) och "Bortom beit" (Atlantis, 2005).

 - Jackie var under flera decennier en av de starkaste och mest kunniga judiska rösterna i Sverige. Att han nu inte längre finns med oss är en stor förlust inte enbart för oss svenska judar utan för hela samhället, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm.

Jackie Jakubowski föddes i Szczecin i Polen 1951 och kom till Sverige som flykting undan den antisemitiska kampanjen i Polen 1970. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för kulturtidskriften Judisk krönika och utnämndes 2000 av Sveriges Tidskrifter till ”Årets journalist”.

Våra tankar går till Jackie Jakubowskis familj och anhöriga. Baruch dayan haemet