Årets Aaron Isaac-pris tilldelas statsminister Stefan Löfven

Judiska Församlingen i Stockholms styrelse har enhälligt beslutat att ge årets Aaron Isaac-pris till Stefan Löfven "för hans insatser för att Förintelsens offer inte ska glömmas och för att motverka antisemitismen och rasismen i dagens samhälle”.

Aaron Isaac-priset är församlingens finaste utmärkelse och ges varje år till en person som under lång tid gjort stora insatser för Sveriges judar. Priset är uppkallat efter Aaron Isaac som var den förste jude som fick bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. Det var också Aaron Isaac som grundade Judiska församlingen i Stockholm. Bland tidigare pristagare finns den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson, Folkpartiets före detta partiledare Per Ahlmark och psykologen Hédi Fried.

Statsminister Stefan Löfven har med sitt personliga engagemang gjort stora insatser för den svenska judiska befolkningen. Genom statsminister Löfvens konstaterande att ”Förintelsen är en del av den svenska historien”, hans engagemang för att inrätta ett Förintelsemuseum i Stockholm, och hans initiativ till att ta fram en strategi för att stärka den judiska minoriteten i Sverige har han bidragit stort till den svenska judenheten.

”Statsminister Stefan Löfvens initiativ att bjuda in till den internationella konferensen Malmö Forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, har förverkligat det stöd som statsminister Löfven lovade de överlevande, att mänsklighetens mörkaste kapitel aldrig ska glömmas och att motarbeta antisemitism och rasism” säger Aron Verständig, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm.

Aaron Isaacs-pris delas ut i form av en medalj utformad av Annie Winblad Jakubowski. Mer information om utdelningsceremonin kommer vid ett senare tillfälle.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet