Ethel Rosenberg och sanningen

Vi bjuds på en musiksatt läsning av Kenneth Hermeles nyskrivna monolog om Ethel Rosenberg, "Så länge jag andas". På scen skådespelaren Adriana Savin. Därpå berättar Kenneth Hermele om Ethel Rosenberg och hennes tid, med avstamp i sin nyutkomna bok "Fruktar inget, ångrar inget. Ethel Rosenberg, atombomben och kalla kriget", Bokförlaget Korpen. 

Ethel Rosenberg avrättades för spioneri tillsammans med sin man Julius den 19 juni 1953. Sedan dess har hon varit föremål för lika mycket beundran som avståndstagande, en kalla krigets hjältinna – eller en förrädare. Var hon skyldig? Hur kunde hon välja döden och att göra sina pojkar föräldralösa hellre än att samarbeta med FBI i jakten på kommunister? Spelade det någon roll att nästan alla i Rosenbergaffären var judar, de åtalade, vittnena, försvarsadvokaterna, åklagarna, domaren?

Vi kommer till slut att få veta om hon var skyldig eller ej – och viktigare – vi kommer att förstå de val hon gjorde.

Kenneth Hermele debuterade 2020 som pjäsförfattare med en pjäs om Hannah Arendt, Hannah Arendts tio prövningar, som tillsammans med en essä om den banala ondskan publicerades i en volym på Bokförlaget Korpen: Den banala ondskan har Ni åter missförstått. Ett år senare kom Jag hatar sladder. Bokslut över Golda Meir (Bokförlaget Korpen), vilken likaså består av en dramatisk text och en essä.

Adriana Savin är utbildad skådespelare och dansare och yrkesverksam inom scenkonst och film, som röstskådespelare, inläsare och sångare.

23 november
18:30
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm