Boksläpp: Stolt Jude

Judiska Ungdomsförbundet i Sverige och Hillelförlaget bjuder in till ett boksläpp för boken Stolt Jude! Du är varmt välkommen den 9 februari klockan 18. Vi bjuder på tal, bubbel och livemusik av Julia Fischler. 

 Minns du dina läroböcker från skolan och hur de beskrev judar och judendom? Förmodligen beskrevs judendomen som en religion utifrån olika faktakunskaper som du skulle plugga in. Kanske illustrerades kapitlet om judendomen med en bild på en ultraortodox jude med pejes (sidolockar) framför Kotel (Klagomuren) i Jeru- salem. Under historielektionen fick du kanske läsa om Anne Frank och Förintelsen.

Det judiska är mycket mer än så. Det du håller i din hand är en bok om judendomen och judiskt liv, men det är inte en lärobok med ett utifrånperspektiv. Istället är du bjuden hem till oss. Här berättar judar i Sverige om judisk kultur, religion och identitet utifrån sina egna liv och familjeberättelser. Judar i Sverige har sin kulturella bakgrund från hela världen. Här får du möta jemenitiska judar, judar med rötter i Indien och Afrika, homosexuella judar, troende judar, sekulära judar och judar som har valt sin judiskhet genom att konvertera.

Grunden till boken är ett Instagramkonto - @Stoltjude. Kontot startades av Judiska ungdomsförbundet i Sverige 2015. Genom personernas egna korta texter kommer du att få en helt ny bild av vad det innebär att vara jude i Sverige idag.

 

Frågor? jonna.wolff@jfst.se

09 februari
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska ungdomsförbundet i Sverige & Hillelförlaget

Tyvärr är det redan fullbokat, ingen anmälan är längre möjlig.