Författarsamtal mellan Gabriel Francke Rodau och Nina Solomin

Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige.

Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar. Kärleken.

Leons bok är Gabriel Francke Rodaus debutroman. Det är en bok om kärlek. Men det är också en bok om att inte riktigt passa in.  

Gabriel Francke Rodau är född 1979 och har sånär som på två avstickare till Manchester respektive New York bott hela sitt liv i och kring Stockholm. Och i det judiska Stockholm. En stad i staden. Gabriel är själv tredje generationens förintelseöverlevare. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har arbetat som kommunikationsrådgivare på en av Sveriges då ledande byråer. Därefter var han kommunikationschef på Swedbank i drygt tre år. Numera driver han det egna rådgivningsbolaget Franck words. Privat är Gabriel Francke Rodau gift och har två barn.

Nina Solomin är journalist som arbetat på bla Sveriges Radio, SvD och Tidningen Vi. Författare till bla reportageboken “ok, amen” om chassidiska judar i Brooklyn. Arbetar som kulturredaktör på Nyhetsmagasinet Fokus.

Frågor: jonna.wolff@jfst.se

Vi följer FHMs rekommendationer. Just nu välkomnar vi 50 personer i publiken. Programmet spelas även in och sänds dagen efter på vår hemsida under rubriken Digitalt material. 

02 september
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Jonna Wolff, Judiska Församlingen i Stockholm