Författarsamtal mellan Snezana Bozinovska och Jonas Eklöf

Ester och Leon Rytz var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget, som Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret.

De kom så småningom till Sverige som flyktingar, svårt präglade av sina upplevelser. Men när de träffades i Borås, där båda hade hamnat i den framväxande textilindustrin, visste de inte vad den andra gått igenom. Leon såg Ester på stan och blev blixtförälskad, utan att veta om att hon bar på samma slags trauma som han själv. Två polskjudiska ungdomar förenades i en beslutsamhet att skapa sig ett nytt liv tillsammans. Att gå vidare och leva - inte bara överleva.

Det här är berättelsen om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen, som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.

Snezana Bozinovska är journalist på Göteborgs-Posten och uppvuxen i Borås. Med Vad dina ögon såg debuterar hon som författare.

Jonas Eklöf är journalist och chefredaktör på tidningen Vi läser.

--------------------------------------------------------------------------------

Frågor: jonna.wolff@jfst.se

Med stöd från Kulturrådet och Stockholm Stad.

Vi följer FHMs rekommendationer. Om restriktionerna ändras sänds samtalet digitalt. Plats meddelas via email dagen innan samtalet, glöm inte att föranmäla dig i tid.

Varmt välkomna!

15 november
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Jonna Wolff, Judiska Församlingen