Kära besökare,
Församlingen har helgstängt och öppnar åter onsdag 19 maj, på grund av kristi himmelsfärd samt shavout. På återseende!

De namn våra döda minns – en kväll med Sam Carlquist och hans nya diktsamling

Poeten Sam Carlquist utkommer med sin sjätte diktsamling lagom till sin 75-årsdag i maj. Den bär titeln ’De namn våra döda minns’ och har nyligen gått till tryckeriet. I mitten av maj kommer den att gå att köpa på Migoli förlag eller lånas på Judiska biblioteket. Men redan söndagen den 9:e maj kan du få en försmak genom detta Zoomevent. Sam Carlquist och hans förläggare Elisabeth Goldstein, Migoli förlag, samtalar med Judiska bibliotekets Malin Norrby, som också skrivit förordet till diktsamlingen. Sam kommer också att läsa några av dikterna. Utrymme för frågor.

Bokens baksidestext beskriver ’De namn våra döda minns’ så här:
”Att återuppleva är en handling: nå den som rört vid dig, gått intill dig… Att tala om den man minns är att hedra den människans liv och därigenom livet självt. Oberoende av tid och rum, även om personen lämnat livet för att ingå i det stora obegripliga. När bara namnen finns kvar hos dig, knutna till minnen av ansiktsuttryck, handlingar och förhoppningar som gjorde ditt liv möjligt. På hebreiska kallas detta Zikaron. Minnet bryter tid och föder släktskap. Från Osip Mandelstams röst i lägret vid Vladivostok till en anteckningsbok vid ett köksbord i Rågsved. Håll deras namn vakna! Om detta skriver Sam Carlquist i diktsamlingen ’De namn våra döda minns’ och håller dem härmed lika levande som skrattet du nyss hörde.”

Obligatorisk föranmälan senast kl 12.00 7 maj via formulär här på hemsidan. Länk skickas ut till dem som är anmälda samma dag som programmet äger rum.

Frågor: malin.norrby@jfst.se

09 maj
18:00
Plats
Zoom
Arrangörer
Programmet är ett samarbete mellan Judiska Församlinen i Stockholm, Judiska biblioteket och Migoli förlag