Författarsamtal mellan Marianne Goldman och Anna Frey

”Säg inte förlåt”- en kortroman. ”Skitsnack, en cancersjuk är inte otrogen, en cancersjuk överlever!”. I den dialogdrivna kortromanen Säg inte förlåt drabbas samtalsterapeuten Simone av cancer och tror att hon ska dö.

Vi följer henne under några obarmhärtiga vårmånader då nära relationer sätts på prov. Också det egna jaget prövas hårt. Hon ifrågasätter den hon har blivit, och sörjer och tar för sig på en och samma gång. En natt pockar den döda mamman på kontakt från sängkanten, men Simone värjer sig. Hon har redan burit för mycket sorg: mammans tidiga död i cancer och arvet från hennes upplevelser som flykting under Förintelsen.

Romanen skildrar hur marken rämnar vid allvarlig sjukdom, för såväl drabbade som närstående – och frilägger samtidigt den övergivenhet som dödens närvaro påtvingar oss. 

Marianne Goldman är dramatiker och samtalsterapeut. Utöver manus till Freud flyttar hemifrån, den första svenska judiska spelfilmen, har hon bland annat skrivit den prisbelönta monologen Dansa samba med mig samt pjäsen Cancerbalkongen som spelades på teatrar i hela Norden. Under senare år har hon skrivit pjäser för Stockholms stadsteaters soppteaterscen, bland annat om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan (meddramatiker Gunilla Boethius) samt Jag ska bli nummer ett! om Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Ett urval teatertexter utgavs 2007 i samlingsvolymen Marianne G:s samlade problem. Säg inte förlåt är hennes första roman.

Anna Frey är journalist och producent som arbetat bland annat som programledare och reporter på Kulturnyheterna på SVT. Hon är även reporter samt radiodokumentärmakare på Sveriges Radio.

—————-

Samtalet är en del av Stockholms Bokhelg. Obligatorisk föranmälan.

Frågor: jonna.wolff@jfst.se

Med stöd från Kulturrådet och Stockholm Stad.

Vi följer FHMs rekommendationer. Om restriktionerna ändras sänds samtalet digitalt. Plats meddelas via email dagen innan samtalet, glöm inte att föranmäla dig.

Varmt välkomna!

26 augusti
18:00
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Jonna Wolff, Judiska Församlingen i Stockholm