Judisk identitet, likhet och olikhet: vad uttrycker de nordiska synagogornas arkitektur?

Webbinarium med Daniel Leviathan söndagen den 25 april 18.00-19.30. 

Bindefeldstipendiaten Daniel Leviathan är sedan 2020 doktorand i judaistik vid Lunds universitet. Hans avhandlingsarbete handlar om sakral judisk arkitektur i Norden. Genom att kartlägga byggnader och undersöka arkitekturen hos synagogor och begravningskapell vill han belysa hur kulturmöten påverkar materiell kultur och därigenom judisk historia.

De nordiska synagogorna är, förutom de judiska begravningsplatserna, de synligaste och tydligaste markörerna för judisk närvaro i den nordiska stadsbilden, men frågan som uppstår är vad det faktiskt är, utöver deras funktion som judiska bönehus och samlingsplatser, som gör deras arkitektur judisk? Kan dessa synagogor klassas som judisk arkitektur? Vad händer när icke-judiska arkitekter bygger judiskt och dikterar vad som är judiskt?

Fokus ligger på judiska sakrala byggnader i Danmark, Sverige, Norge och Finland, från 1600-talet till idag. Målet är att undersöka hur synagogorna och begravningskapellens arkitektur i Norden har inspirerats, utvecklats och formgivits, genom respektive tidsperiod och plats, och hur det judiska arvet faktiskt är reflekterat i arkitekturen. Vad kan dessa aspekter av arkitekturen säga oss om de judiska gruppernas identiteter, såväl internt, så som minoriteter i majoritetssamhällen?

Under kvällens webbinarium presenterar Daniel Leviathan sitt projekt och samtalar med judiska bibliotekets Malin Norrby om sin forskning. Vi kommer att få se bilder från judiska sakrala rum i Norden, och det ges tillfälle att ställa frågor.

Webbinariet äger rum via Zoom och är kostnadsfritt. Anmälan via formulär senast fredagen den 23 april klockan 12.00. Zoom-länk skickas ut dagen innan evenemanget.

Bild: Synagogan i Karlstad 1960. Värmlands museum

25 april
18:00
Plats
Zoom
Arrangörer
Judiska Församlingen i Stockholm och Judiska biblioteket