Alla offentliga så väl som privata aktiviteter samt gudstjänster i våra lokaler är inställda till och med 13 augusti 2020.

> För löpande uppdateringar om läget se våra nyheter längre ner på denna sida och vår Facebooksida

Unikt boksläpp - Mihail Sebastian, Dagbok 1935–1944

Med uppläsningar och musik. Medverkande Inger Johansson, översättare och Adriana Savin, skådespelare. »Förtjänar att stå i samma bokhylla som Anne Franks Dagbok och att nå samma stora läsarskara.« Philip Roth.

Fri entré. Plats meddelas vid obligatorisk föranmälan här.

Under tio år, 1935–1944, förde den rumänsk-judiske författaren Mihail Sebastian en dagbok som sedan smugglades ut och slutligen publicerades i Rumänien 1996. Då gav den upphov till en infekterad debatt om landets antisemitism och roll under andra världskriget. Sebastian tillhörde mellankrigstidens intellektuella miljö i Bukarest och bland hans vänner räknades några av de mest inflytelserika författarna och tänkarna under det rumänska 1900-talet, bland dessa religionshistorikern Mircea Eliade, filosofen Emil Cioran och dramatikern Eugène Ionesco. Dagboken skildrar naket den långsamt krypande brutaliseringen på alla nivåer i det rumänska samhället. En stor del av intelligentian, många av Sebastians kollegor och närmaste vänner, sluter upp bakom de spirande fascistiska rörelserna och hans eget manöverutrymme blir allt mindre.

Mihail Sebastian (1907–1945) var en rumänsk-judisk advokat, författare, dramatiker och kritiker. Han föddes som Iosif Hechter i småstaden Brăila vid Donaus strand, kom att studera juridik i Bukarest, men drogs efter hand till de livaktiga litterära och intellektuella kretsarna i huvudstaden där han snabbt gjorde sig ett namn.

I Rumänien har Mihail Sebastian främst varit känd för sina pjäser, men också uppskattad för sina psykologiska romaner och litterära essäer. År 1934 gav han ut De două mii de ani (finns på engelska som For Two Thousand Years) om vad det ville säga att vara jude i Rumänien, en roman som fick ett stormigt efterspel. Efter 1996 års uppseendeväckande publicering av hans dagbok från 1935–1944, har också det internationella intresset för Sebastians författarskap ökat, och nya översättningar har sett dagens ljus.

Sebastian överlevde krigets fasor men avled blott 38 år gammal då han blev påkörd av en lastbil i Bukarest 29 maj 1945. Han var då på väg för att hålla en föreläsning om Honoré de Balzac.

Dagboken är inte bara en krönika över de mörkaste åren av europeisk antisemitism, utan också en författares anteckningar om det dagliga arbetet i skuggan av världspolitikens konvulsioner. Här finns noteringar om böckerna han läser, den klassiska musiken som rattas in från de utländska radiostationerna, hans komplicerade kärleksaffärer – här finns ansträngningarna och självtvivlet, motgångarna och framgångarna.

Mihail Sebastians dagbok har översatts till en rad europeiska språk och presenteras nu i svensk översättning av Inger Johansson. Boken inleds med ett förord av författaren och essäisten Henrik Nilsson.

Dagboken ges ut av Bokförlaget h:ström – Text & Kultur, serie europa · forlag.hstrom.se/europa

 

07 oktober
18:30
Plats
Centrala Stockholm, plats meddelas vid anmälan
Arrangörer
Judiska Församlingen, Rumänska kulturinstitutet och Paideia