Solkatter - en konstnärlig intervention

En konstnärlig intervention för att åter tillgängliggöra Nelly-Sachs-rummet på Kungliga Biblioteket i Stockholm. 

Djupt ned i Kungliga bibliotekets arkiv under Humlegården ligger Nelly Sach-rummet, arkiverat och oåtkomligt för allmänheten sedan 2017. Rummet är en kopia av den judiska författaren Nelly Sachs* lägenhet på Bergsunds strand och rymmer en samling möbler och föremål donerade av hennes svenska “familj” Margareta och Bengt Holmqvist. Nelly-Sachs-rummet installerades ursprungligen för att vara tillgängligt och för att upplevas på plats vilket gör den nuvarande situationen, med endast en virtuell version av rummet på Kungliga bibliotekets hemsida, ofullständig. För att göra rummet tillgängligt för allmänheten igen har koreografen Anna Asplind och curatorn Marie-Therese Luger arbetat med interventionen “Solkatter”. Verket antar formen av en picknick-filt som liksom en reflektion flyter på ytan ovanför originalrummet som ligger 50 meter nedanför.  
 
Picknicken 
som har en historisk tradition av kollektivt värdskap, ansvar och tillgänglighet genomsyrar det nya rummets format. Picknicken fungerar också som en social sammankomst med en politiskt underton av protest med blinkningar mot exempelvis den Paneuropeiska picknicken som tog plats på den ungerska och österrikiska gränsen 1989. Protesten i det här fallet är å ena sidan mot stängningen av Nelly Sachs rummet och å andra sidan ett ifrågasättande av det traditionella tillvägagångssättet vid arkivering och bevarande av material som - i motsats till den ursprungliga avsikten - kan förstöra de värden som de syftar till att skydda.  
 
Asplind & Luger vill bjuda in dig till picknickfilten där du kan ta del av ett program med samtal, performances och aktiviteter samt förfriskningar. Det blir ett alternativt sätt att uppleva och använda det undangömda rummet samtidigt som vi reproducerar och omformulerar "Nelly-Sachs-Rummet" till ett samtida arkiv. 
 
Har du någon personlig koppling, historia eller relation till Nelly Sachs, hennes verk, liv eller till det minnesrum som finns på Kungliga biblioteket skulle vi gärna få kontakt med dig. Hör av dig till: anna.asplind@gmail.com 
 
Solkatter kommer att äga rum i Humlegården på gräsmattan nära Kungliga biblioteket 

Picknick # 1, 18 augusti, kl. 15.00 - 17.00
Ett till rum
Med Daniel Almgren Recén, Joanna Nordin, Anna Asplind och Marie-Therese Luger

Picknick # 2, 25 augusti, 15.00 - 17.00
Rum! Rum! Rum!
Med Roberta Burchardt, Mary Fernety, Lejkvartetten  - Karolina Weber-Ekdahl (violin), Åsa Harald (violin), Jonna Inge (viola), Erik Uusijärvi (cello)  

Picknick # 3, 1 september, 15.00 - 17.00
Bortom summan av delarna
Med: Malin Ståhl, Ingrid Cogne, Stockholms Kvinnohistoriska

Läs mer om alla händelser och boka din plats (kostnadsfritt) på: nellysachssolkatter.tumblr.com eller weld.se 

Om Nelly Sachs
Sachs landade på Bromma flygplats i maj 1940 på flykt från nazisterna i Tyskland där hon föddes som enda dottern till judiska föräldrar. Efter sin ankomst i Sverige flyttade Sachs till en liten lägenhet på Bergsunds Strand på Södermalm, där hon fortsatte att leva till sin död 1970. Under de 30 åren blev hon berömd som poet och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1966. 
 

18 augusti
15:00
25 augusti
15:00
01 september
15:00
Plats
Humlegården vid Kungliga biblioteket
Arrangörer
Asplind & Luger