Vad innebär kosher?

Kosher betyder tillåtet, godkänt. Om något är kosher får det ätas av judar. Kött som är sjukt eller har skador får tas i bruk är pasul (icke tillåten). Mat som inte får ätas är treif (icke tillåten).

Dietlagarna bygger på detaljerade instruktioner från Moseböckerna i Gamla testamentet, samt från uttolkningar i Talmud och tusenåriga traditioner. Det övergripande skälet till att matreglerna finns syftar till att skilja människan från djuren. Människan är utrustad med ett intellekt och detta är till för att användas. Människan har ett särskilt ansvar just därför att hon är annorlunda. Människan kan bete sig disciplinerat i förhållande till något så heligt som mat, något man inte kan begära av djuren.

KosherreglerTillåtna arter
Tahor – djur som är kosher, och därmed tillåtna att äta (t.ex. ko, kyckling, lamm).
Tame – djur som inte är kosher och därmed otillåtna att äta (t.ex. gris, skaldjur, ormar).
All frukt och alla grönsaker är kosher, dessa får man äta.
Generellt gäller att rovdjur och asätare är inte kosher. 

Havsdjur
Fiskar som har fenor och fjäll, d.v.s. de flesta. [Dock inte haj, rocka, stenbit, marulk, skaldjur av alla de slag, stör och dess rom (rysk kaviar), bläckfisk, sniglar och snäckor, t.ex.]

Fåglar
Fåglar av ”hönsfågel”-typ, t.ex. höna/kyckling, kalkon, gås, anka, fasan, ripa, vaktel, duva (men inte rovfåglar, fiskmåsar, småfåglar av olika slag t.ex.). Man får inte heller äta ägg av otillåtna fåglar. Man får äta äggen av tillåtna fåglar, men om ägget innehåller blod – det räcker med en liten prick – så får man inte äta det.

Fyrfota landdjur
Fyrfotadjur som både har tudelade klövar och idisslar: nötkreatur, får, getter är tillåtna. Grisarna har klövar, men idisslar inte – alltså är de förbjudna. Hästar, åsnor, kameler, hundar, katter, råttor, kaniner etc. saknar klövar och de idisslar inte, alltså är de icke-kosher. Man får inte heller äta vilda djur av de som är fyrfota.

Insekter
Den enda insekt som är tillåten är arbe, nämligen den gräshoppsart som hemsökte Egypten (en av de tio plågorna). Eftersom vi idag inte vet vilken av alla gräshoppsarter som är arbe, är inga gräshoppor kosher.

KosherslaktNär ett djur slaktas måste avlivningen ske så smärtfritt som möjligt. Det är viktigt att man sett till att göra djurets smärta så liten som möjligt. Därför har Torah exempelvis en lag som förbjuder slakt av en kalv i dess mors närvaro. De fåglar och fyrfotadjur som är tillåtna får ätas endast om de slaktats på judiskt sätt (shechita). Det innebär att en särskilt utbildad slaktare säger en speciell välsignelse och därefter med en rakbladsvass kniv som med ett enda snitt skär av båda halspulsådrorna och luftstrupen på djuret. Innan djuret hinner känna att det gjorde ont, har blodtillförseln till hjärnan avbrutits och djuret känner ingen smärta. För att ett djur ska vara kosher får inget annat djur vara i rummet när djuret slaktas. Detta för att inte orsaka stress hos andra djur. Inom en halvtimma från slakten måste köttet kashras så att blodet (symboliskt) avlägsnas helt, antingen genom saltning och blötläggning eller genom att grillas över eld.

Svensk lagstiftning tillåter inte kosherslakt. Detta har bidragit till att färskt kosherkött inte finns att tillgå i Sverige. 

Kött och mjölk”Du skall inte koka en killing i dess moders mjölk” – detta förbud förekommer vid tre tillfällen i Torah. Om man nu nödvändigtvis måste döda ett djur för att äta det, skall man inte vara så okänslig att man kokar det i sin egen moders mjölk. Detta bud är grundat i vår respekt för och omtanke om djuren. Därför får man inte blanda mjölk (eller mjölkprodukter – grädde, ost, mjölkpulver, vasslepulver, laktos) och kött i samma måltid. Egentligen skulle man kunna blanda fågel och mjölk (men eftersom fågelkött skulle kunna förväxlas till utseendet med kött från fyrfotadjur, valde rabbinerna att förbjuda mjölk tillsammans med fågelkött). Köttmat kallas fleishik (jiddish) eller basari (hebreiska) och mjölkmat kallas milchik (jiddish) eller chalavi (hebreiska). Mat som varken innehåller kött eller mjölk (eller har haft kontakt med kött eller mjölk) kallas parve. Har man ätit fleishik måste man vänta tre timmar innan man äter mjölkmat. (Liberala judar väntar en timme, mycket ortodoxa judar väntar sex timmar).

Om man håller på kosher-lagarna, har man olika husgeråd (tallrikar, bestick, kastruller, stekpannor) för kött och mjölk. De måste diskas separat.

Hur många av kosherreglerna judar följer varierar. Många judar i Sverige äter inte griskött men följer inte resten av kosherreglerna. 

Du kan hitta mer information om vilka produkter och restauranger som är kosher i Sverige här.