Tips och länkar

Kort video om chanuka för vuxna

här

Läs dig mer om historien bakom chanuka

här

9 things you didn’t know about chanuka

här

Olika mat och bakrecept för chanuka

här

Recept på veganska latkes

här

Jamie Gellers sufganiarecept

här

Chanukasånger för alla åldrar

här

Vad är chanuka? För barn 6-15 som pratar engelska

här

Rabbin Ute Steyers Bimuelos sefardiska sufganyot

Smaksatt med apelsinskal och med honungs-&citron sirap dessa fantastiska bakverk är oemotståndliga och typiskt Chanukka specialitet.

För degen

Torrjäst

Lite socker

1.5 dl varmt vatten

1 ägg

7 dl mjöl

Riven skal av en apelsin

Olja för frittering

För sirapen

2 dl honung

1 dl vatten

1/4 dl socker

1-2 matskedar färsk citronsaft (eller mera)

Riven citronskal

För serveringen

Kanel

Finhackade valnötter

 

Blanda jäst, socker med det varma vattnet, tillsätt efter ca 5-10 min apelsinjuice, ägg, mjöl, rivet apelsinskal. Blanda. Det ska vara en rätt löst deg. Täck med folie och låt stå. Ca 1 timme, degen ska dubbleras.

Under tiden gör sirapen. Hetta upp honung, vatten, socker, i en liten kastrull och låt koka och reducera. Tillsätt citronsaft och skal och låt småskola tills det tjocknat lite. Ta från spisen men håll den varm.

Hetta upp oljan. Med två skedar ta valnötstora degbollar från degen och lägg dem in den hetta oljan och fritters tills de är fint gyllenbruna. Vänd de ibland så de får fin färg från alla sidor. Ta upp och låt rinna av på kökspapper. När du har friterad alla, lägg i en skål. Häll över sirapen, strö över de hackade valnötterna och pudra med kanel. 

Serveras med fördel när de är fortfarande varma