img

Sveriges första kvinnliga rabbin anställd i Stockholms Stora synagoga

Ute Steyer börjar tjänstgöra 1 januari 2015
- Jag ser fram emot att återvända till Stockholm efter sammanlagt tolv år i Israel och USA och att börja arbeta som rabbin i Stockholms Stora synagoga tillsammans med den nye kantorn Isidoro Abramowicz, säger Ute Steyer.
Hon växte upp i London, Aten och Berlin i en sefardisk familj och kom till Sverige 1992 då hon började jobba på Handelskammaren och senare som projektledare på Ericsson. Efter ett år på Paideia (Europeiska institutet för judiska studier i Stockholm) bestämde Ute Steyer sig för att fortsätta sina judiska studier på högre nivå och sökte till rabbinutbildningen i New York och Israel. Förutom rabbinordinationen från Jewish Theological Seminary (JTS) har Ute Steyer också en M.A. i judisk filosofi och håller på att doktorera i ämnet.
- Jag hoppas också att snart få hälsa en modern ortodox kollega välkommen för att få jobba tillsammans för att göra Judiska församlingen en ännu mera spännande och välkomnande plats för alla. En församling och synagoga är bara så bra som alla som engagerar sig i den - och jag är glad att få samarbeta med alla som redan nu engagerar sig i Stora synagogan och jag hoppas att ännu fler väljer att göra likadant. Jag har många idéer men det har ni säkert också - välkomna med dem! Jag ser också fram emot att igen få plocka svamp på höstarna - välkomna hem till mig på middag.
Sedan 2009 har Ute Steyer jobbat på Yeshiva University i New York, på Center for Jewish Law och på JTS. Hon har mest arbetat med forskning inom rabbinsk etik, dvs. på vilket sätt rabbinerna har hanterat känsliga frågor i judisk lag, halacha, och hon har undervisat rabbinstudenter i ämnen som teologi och praktisk halacha.
- Dessutom gillar jag cykling, stark mat och Single Malt Scotch!
- För Sveriges judar skrivs nu historia! Vi har aldrig tidigare haft en kvinna på rabbinposten. Det är en efterlängtad förändring, och dessutom helt följdriktig i ett jämställt samhälle som Sverige, säger Ingrid Lomfors, generalsekreterare i Judiska församlingen.


 Är antisemitismen och Förintelsen - båda negativa identifikationsfaktorer - vår judiska identitet?

Måndag 27 oktober, klockan 18.30 i Sessionssalen
Ett samtal kring vari vår judiskhet består av mot bakgrund av den senaste tidens antisemitism.
Är det så att judar med svag judisk identitet är i behov av antisemitism för att för att stärka sin identitet?
Det är ingen tvekan om att antisemitism finns i Sverige. Frågan är hur omfattande den är och i vilken utsträckning församlingen och dess medlemmars beskrivningen av det rådande tillståndet stämmer överens med verkligheten, eller snarare uttrycker en önskan.
Samtalsledare: Willy Silberstein, ordförande Svenska kommittén mot antisemitism. Medverkande: Ingrid Lomfors, historiker och generalsekreterare Judiska församlingen, Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska församlingen, Isabel Sommerfeld, fullmäktigeledamot Judiska församlingen och Eli Göndör, fil.dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern.
Obligatorisk föranmälan senast 24 oktober till john.gradowski@jfst.se eller 08-587 858 10
OBS! Endast för medlemmar i Judiska församlingen och för dem som delar liv med en medlem men som inte kan bli medlem. Vänligen tag med medlemskort och/eller id-kort. 


Gudstjänsttider under hösthelgerna

Klicka här för alla synagogor

På Judiska hemmet


Stängt på församlingen

Wahrendorffsgatan 3

Fredag 3/10 stänger vi kl. 12.00
Torsdag 9/10 stängt
Fredag 10/10 stängt
Torsdag 16/10 stängt
Fredag 17/10 stängt

 

Öppettider på Nybrogatan 19 under hösthelgerna

JOM KIPUR - Fredag 3 oktober, 07.00-13.15*, lördag 4 oktober, stängt
SUKKOT - Onsdag 8 oktober, 09.00-16.45*, torsdag 9 oktober, stängt, fredag 10 oktober, stängt
SHMINI ATZERET/SIMCHAT TORA - Onsdag 15 oktober, 09.00-16.15*, torsdag 16 oktober, stängt, fredag 17 oktober, stängt
* Hillel stänger 15 minuter innan angiven tid.

 


Insamlingen till Södra Begravningsplatsen fortsätter

Klicka här