torarullar w

Alija, kidush eller jahrzeit

Önskar du få en alija, upprop till toran, i Stora synagogan, klickar du på länken för att sända ett mejl till kantor Isidoro Abramowicz . Du kan också ringa honom på tel 08-587 858 17. Anmälan minst en vecka i förväg.

Vill du bjuda på kidush skall du anmäla detta minst en vecka i förväg. Nyttig information om kidush hittar du här!

Jeschurun eller Adas Jisrael kontaktar du respektive synagoga. Anmälan sker minst en vecka i förväg.

framsida-luach-2018

Kalender/luach

Här kan du ladda upp den judiska kalendern/luachen för 2017/2018

Menora vacker

Besöka en gudstjänst

Planerar ni att besöka en gudstjänst? Vänligen anmäl er till info@jfst.se senast fredagen innan klockan 11.00.

För besök i de traditionella synagogorna se respektive synagoga, Adat Jisrael eller Adat Jeschurun.

Ni kommer att mötas av våra vakter som genomför en säkerhetskontroll vid entrén. Vänligen följ vakternas instruktioner. Vi uppskattar om ni inte har med er stora väskor. Ni får gärna medbringa id-handlingar för att underlätta säkerhetskontrollen. Fotografering på shabat och helgdagar är förbjudet.

tallit

Bar/bat mitsva undervisning

Här hittar du allt du behöver inför din bar/bat mitsva.

Mikva

Mikvan är en judisk församlings rituella bad som används av kvinnor som iakttar renlighetslagarna i samband med menstruationscykeln. Badet används även vid konvertering till judendomen av både män och kvinnor samt även i vissa andra sammanhang.
Församlingens mikva på Nybrogatan (gamla Centret) stänger för gott 31 mars 2016. Arbetet med församlingens nya mikva pågår, men har tyvärr kommit att dra ut på tiden. Det är ännu oklart när den nya mikvan kommer att vara klar. Vi återkommer med ytterligare information så snart som möjligt.

The work with the new Community mikva is on its way, but has unfortunately been delayed. It is still unclear when the new mikven will be ready. Further information will be given as soon as possible.

Kvinnor och män som är församlingsmedlemmar och som behöver uppsöka mikva för taharat ha-mishpacha under tiden tills den nya mikvan är färdig får vända sig till församlingarnas mikvaot i Göteborg eller Helsingfors. Judiska församlingen kommer att ersätta rimliga reseutlägg (max 1 000 kronor för resekostnader till Göteborg eller Helsingfors). Mot uppvisande av kvitto kan utläggsblankett rekvireras hos john.gradowski@jfst.se
Om vädret tillåter kan även en naturlig vattenkälla, som t ex en insjö eller t o m Östersjön, användas som mikva (ma’ayan).