Kära medlemmar,

Även den gångna veckan har för min del präglats av den planerade nazistmarschen i Göteborg den 30 september – på jom kipur – ca 200 meter från stadens synagoga. I ett flertal tidningsintervjuer samt i en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet och Göteborgsposten har Göteborgsförsamlingens ordförande Allan Stutzinsky och jag själv kritiserat polisens beslut. I grund och botten handlar denna fråga om vad det är för samhälle vi vill ha; vill vi ha ett samhälle där största hänsyn tas till nazisters demonstrationsfrihet eller ett samhälle där judar och andra minoriteter kan känna sig trygga att utöva sin religion och sina traditioner tillsammans med andra? Oron växte tyvärr när samma nazistiska grupp genomförde en icke-tillståndsgiven manifestation genom Göteborg i söndags.

Vi kommer inte att ge oss i denna fråga. I fredags lämnades ett överklagande av Polisens beslut in till Förvaltningsrätten i Göteborg. I överklagandet argumenteras för att Sverige – för att uppfylla sina förpliktelser enligt bl.a. Europakonventionen – behöver väga in hotet mot de svenska judarnas säkerhet när liknande manifestationer ges tillstånd. Det är vår förhoppning att detta överklagande kommer att bidra ytterligare till den debatt som nu finns i denna fråga. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Sebastian Scheiman, Martin Szydlowski och organisationen Civil Rights Defenders som författat detta mycket välskrivna överklagande! Efter söndagens marsch har vi också begärt ett möte med ansvarig minister – justitie- och inrikesminister Morgan Johansson – för att höra hur han och regeringen kommer att agera för att stoppa de högerextremas framfart.

Jag har fått frågor från flera medlemmar om motdemonstrationer och liknande. Min uppfattning är att vi måste visa de mörka krafter som vill skada oss att vi är starkare än de. Att vi judar står enade mot högerextremismen. Det bästa sättet att göra detta på är att under jom kipur bege sig till sin lokala synagoga och där stå enade tillsammans med våra bröder och systrar. När vi går till synagogan under de kommande helgerna skulle jag vilja be er alla att stanna vid vår säkerhetspersonal och ge dem ett stort tack för det jobb de gör. Det är de värda!

I fredags var jag inbjuden av Hillelskolan för att dela ut siddurim (bönböcker) till de elever som nyligen börjat tredje klass. Ordet siddur kommer från ordet seder, ordning. Judendomen innehåller så många återkommande traditioner och ritualer som får oss att inte glömma vårt judiska arv. Den siddur som jag fick ta emot för 23 år sedan har jag fortfarande kvar och använder ofta. Det var så fantastiskt att se dessa glada och duktiga elever. Vi har verkligen mycket att vara stolta över. Stort tack till Hillelskolan och alla lärare för ett mycket fint program.

Onsdag kväll infaller rosh hashana och vi välkomnar år 5778. Det judiska nyåret är en tid för eftertanke och utvärdering. Vad har jag gjort som var bra och vad har jag gjort som var mindre bra? Hur har jag utvecklats under det senaste året och vad hoppas jag ha åstadkommit när nästa år är slut? För min egen del har detta varit ett händelserikt år med många nya spännande intryck och möten. Givetvis hoppas jag på ett ännu bättre 5778. Må det bli ett år fyllt av goda nyheter och positiv utveckling för hela det judiska folket!

Shana Tova!

Aron