Som många av er redan har sett gav Polisen tillstånd att hålla en demonstration på Raoul Wallenbergs torg i lördags ungefär samtidigt som shabbatgudstjänsten avslutades. Problemet med denna demonstration var att flera av talarna hade kopplingar till den högerextrema miljön och att nynazister vid tidigare tillfällen deltagit i denna manifestation. Att manifestationen brukar locka till sig motdemonstrater från den vänsterextrema miljön gör inte saken bättre. Med hjälp av några duktiga medlemmar överklagade församlingen Polisens beslut att meddela demonstrationstillstånd. Förvaltningsrätten gick tyvärr inte på församlingens linje. Som tur var skedde inga allvarliga incidenter riktade mot församlingen.
Jag och generalsekreterare Isak Reichel kritiserade Polisens beslut att tillåta denna demonstration utanför synagogan i såväl radio, tv som i tidningar. Att tillåta en sådan demonstration på Raoul Wallenbergs torg anser jag vara än mer olämpligt med tanke på vems namn som denna plats bär. Som alltid gjorde våra fantastiska volontärer ett utmärkt jobb, ett stort tack!
Jag skulle också vilja ta tillfället i akt att välkomna vår nye ansvarige för begravningsverksamheten, Anna Ekelund Nachman. Denna verksamhet är en av de viktigaste som vi i församlingen bedriver. I en svår tid när man förlorat en nära anhörig ska vi finnas där för att se till så att en värdig judisk begravning kan genomföras. Anna är unik i det att hon är den första kvinna (mig veterligen) som haft denna position i vår församling. Jag önskar henne lycka till!
På söndag kväll infaller rosh hashana, det Judiska nyåret. Jag hoppas att år 5777 blir ett år fyllt av glädje, goda nyheter och fred i Israel och i resten av världen.
När ni besöker någon av våra gudstjänster under helgen, glöm inte att säga tack till våra volontärer, de förtjänar det!
Shana Tova Umetuka! Gott nytt år.

Kondoleanser från Judiska församlingen till Israels ambassadör Isaac Bachman med anledning av Shimon Peres bortgång.

http://jfst.se/wp-content/uploads/Kondoleans-Shimon-Peres.pdf
Aron Verständig