Den gångna helgen var verkligen en av höjdpunkterna i det judiska Stockholm. Limmud, som numera etablerat sig som en svensk-judisk tradition, gick av stapeln med tusen deltagare och föreläsare. Utöver möjligheten att stifta nya bekantskaper, erbjuder Limmud en unik möjlighet att lära sig något nytt och att vidga ens perspektiv. Ett stort tack till Rita och alla i teamet som gjort detta möjligt!
Ett särskilt möte som jag bär med mig från helgen var det med Abdulkader Habib, rektor och verksamhetschef vid Kista Folkhögskola. Som en del av er kanske redan känner till samarbetar Kista Folkhögskola, som är en muslimsk folkhögskola, med den judiska utbildningsinstitutionen Paideia i syfte att starta Paideia Folkhögskola. I dessa tider är det viktigare än någonsin att ha ett starkt samarbete med en institution som Kista Folkhögskola. Att detta samarbete dessutom kan ge många positiva effekter för judisk utbildning i Stockholm gör det hela än bättre.
För er som inte fick nog på Limmud hoppas jag att ni märker av all den aktivitet som numera sker i Bajit. En vanlig vecka i Bajit rymmer alltifrån seniorbridge, feministisk filmklubb, konserter och konstutställningar. Titta gärna in i vårt fina hus för en lunch, en fika eller kanske bara för att kolla vad Benny i Kosherian har på hyllorna.
Mindre upplyftande var den teckning som var införd i söndagens DN under signaturen Bard, föreställande Donald Trump och Benjamin Netanyahu sittandes i en vagn buren av bl.a. en medlem av KKK, en israelisk soldat och en jude klädd i traditionell klädsel. Givetvis ska det vara ok att kritisera den israeliska regieringen och även dess relation med USA:s blivande president. I likhet med många debattörer anser jag dock att denna teckning på ett mycket olyckligt sätt jämställer inte bara israeliska soldater, utan även judar, med KKK, en rasistisk organisation som strävar efter vit överhöghet. Huruvida detta utgör antisemitism eller ej låter jag vara osagt. Jag tycker dock att det är mycket bekymmersamt att det i DN förekommer alster vilket kan tolkas som ett likställande av judar med en organisation som KKK. Denna kritik framförde jag till DN:s chefredaktör som svarade att han beklagar publiceringen.
Denna vecka kan jag tyvärr inte avsluta mitt nyhetsbrev med något positivt. Anledningen är att vi i slutet av förra veckan förlorade en person som gjort mycket för vår församling. I över tjugo år har Geza Ivicz troget hjälpt församlingen och Chevra Kadisha med stort och smått. Dag som kväll - och ibland även om natten - ryckte han ut på hämtningar och larm. Närhelst det bads om skjuts stod han där vid sin stora bil, varmt leende och med cigaretten i mungipan. En god människa har lämnat oss och han är djupt saknad. Våra tankar går till Gezas fru och två barn. jehe zichro baruch - må hans minne vara välsignat.
Aron Verständig