I helgen ställde vi om från sommar- till vintertid och vi börjar därmed göra oss redo för vintern som är i antågande. Det kan därför kännas skönt att redan nu blicka framåt mot värmen och sommaren. Den 15 juni till den 2 juli 2017 arrangerar Judiska församlingen en Israelresa för alla er som går i årskurs 9 eller 1 på gymnasiet. Missa inte denna unika chans att uppleva Israel. Ta kontakt med vår utbildningsansvariga Szilvi Somlai (szilvi.somlai@jfst.se) som kan berätta mer! Men innan sommaren kommer sportlovet, ta gärna en titt i sista numret av Tachles för mer information om anmälningar till vår sportlovsvecka.
Som jag tidigare skrivit om har jag och många andra engagerat oss för att den högerextrema organisationen Folkets Demonstration inte ska få demonstrera på Raoul Wallenbergs Torg. Såväl platsens namn som närheten till synagogan talar tydligt emot att denna demonstration ska få äga rum där. Jag välkomnar därför att Polisen nyligen beslutat att flytta demonstrationen till Mynttorget.
På måndag samlas Församlingens högsta beslutande organ – Fullmäktige – till sitt ordinarie höstmöte klockan 18:30 i Sessionssalen. På agendan står bland annat godkännande av budget, fastställande av medlemsavgifter och antagande av mål och inriktning för det kommande verksamhetsåret. När det gäller medlemsavgiften kan jag redan nu meddela att styrelsen beslutat föreslå Fullmäktige att lämna denna oförändrad. Det är värt att poängtera att Fullmäktiges möten är öppna för alla församlingsmedlemmar.
Som ni alla vet har vi sedan ett antal månader tillbaka ett fantastsikt hus för judisk utbildning och kultur: Bajit. Ett hus som har kostat en del att bygga och som det också kostar en del att hyra lokaler i. För att kunna möjliggöra ett brett utbud av aktiviteter i Bajit krävs därmed ekonomiska resurser. Mot den bakgrunden beslutade majoriteten i församlingsstyrelsen att undersöka om vi kan hyra ut kanslihuset på Wahrendorffsgatan på marknadsmässiga villkor. Detta innebär enbart att vi kommer att undersöka frågan för att kunna se om en uthyrning är en god idé eller ej. Under alla omständigheter kommer vi att ha fortsatt tillgång till vår vackra Sessionssal på shabbat och helger. Även denna fråga kommer att diskuteras vid måndagens fullmäktigemöte.
Innan mötet kommer vi att hedra elva personer med en förtjänstnål. Förtjänstnålen är något som styrelsen delar ut till personer som på något vis har ställt upp för vår församling som volontärer. Som många av er säkert redan vet så är det judiska livet i Stockholm (och på många andra platser) helt beroende av de insatser som våra många frivilliga bidrar med. Detta är ett litet sätt för oss i styrelsen att visa vår uppskattning mot några personer som har ställt upp för oss. Om du vill delta i denna korta ceremoni så ses vi i Sessionssalen nu på måndag klockan 18.
Aron Verständig