Nu har det gått en månad sedan invigningen av vårt fina Bajit-hus mitt i centrala Stockholm. Som jag tidigare har skrivit så hoppas jag verkligen att du som medlem tittar förbi och tar dig en titt. Varje vardag mellan 9 och 17 (9-15 på fredagar) är även caféet öppet. Passa då gärna på att ta en lunch eller en fika.
Såväl styrelsen som församlingens anställda lägger mycket tid på Bajit just nu. Det gäller att se till så att huset kan erbjuda en så pass stor mängd aktiviteter som möjligt. I dagsläget sitter omkring en tredjedel av våra tjänstemän i Bajit. Det finns också redan ett ungdomsrum, kök samt mötesrum färdigställda. Vi kommer att återkomma längre fram med mer information om vad som händer på församlingens ytor i huset.
I förra veckan hade vi i församlingsstyrelsen nöjet av att träffa ledningen för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). SKMA har sedan dess bildande för över tre decennier sedan fört en viktig kamp mot antisemitism, men även mot andra former av främlingsfientlighet och rasism. Det var mycket intressant att få lära mer om SKMA och att höra att de faktiskt anser att debattklimatet i dessa frågor förbättrats något över tid. Men det finns mycket kvar att göra. Från församlingens sida anser jag att det är viktigt att vi har en nära dialog med SKMA så att vi kan stärka varandra i den mycket viktiga kampen mot antisemitism och främlingsfientlighet. Jag skulle också vilja ta tillfället i akt att rikta ett varmt tack till Willy Silberstein som nyligen lämnat sin roll som ordförande för SKMA. Jag tror att alla som följt SKMA vet att organisationen under Willys tid utvecklats enormt. Ett stort tack! Jag skulle också vilja passa på att välkomna SKMA:s nye ordförande Svante Weyler. Vi ser mycket fram emot det framtida samarbetet!
Slutligen har det kommit till min kännedom att det finns planer på att återigen ordna en "Folkets Demonstration" på Raoul Wallenbergs torg en lördagseftermiddag i slutet av november. Som jag tidigare skrivit om kommer vi att kraftigt motsätta oss att högerextremister manifesterar utanför vår synagoga, på en plats med Raoul Wallenbergs namn. Mer information om detta kommer.
Med detta vill jag önska er alla en fortsatt glad sukkot (lövhyddofesten)!