Att Sverigedemokraterna (SD) inte är vilket parti som helst och att partiet har allvarliga problem med antisemitism bland sina företrädare har under förra veckan framgått med all önskvärd tydlighet.
Veckan började med riksdagsledamoten Anna Hagwalls motion om att begränsa familjen Bonniers ägande av tidningar med hänvisning till att en "etnisk grupp" inte ska få äga så många tidningar. En klar och tydlig antisemitisk konspiratorisk referens med rötter från det förra sekelskiftet. Det blev inte bättre när det några dagar senare publicerades en video där partiets kandidat till finansministerposten framför grova och osmakliga antisemitiska skämt. I TV4 i fredags kommenterade jag detta (se http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=3561393).
Vi får inte blunda för att SD inte är ett parti som vilket som helst. Visst finns det problem i de övriga riksdagspartierna. Det finns dock enbart ett parti vars företrädare gång på gång uppmärksammas för antisemitiska och rasistiska yttranden och som vill förbjuda import av kosherskött och brit mila (omskärelse). SD är utan tvekan ett antijudiskt parti. Detta får vi varken relativisera eller förminska.
Under den gångna veckan har jag också haft bra möten gällande bidrag till vår säkerhet. I onsdags träffade vi Charlotte Svensson (S) som är statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman med ansvar för allmän ordning och säkerhet, och igår träffade jag Eva Lohman (M), riksdagsledamot med ansvar för bland annat trossamfund. Vi jobbar vidare med denna viktiga fråga!
Slutligen så vill jag passa på så här dagen före jom kippur (försoningsdagen) att be er som jag sårat under det gångna året om förlåtelse. Jag hoppas att ni alla får en meningsfull dag och en lätt fasta.

Aron Verständig