Kära medlemmar,

Denna vecka tänkte jag av naturliga skäl fokusera mitt nyhetsbrev på det som skett under de senaste dagarna i Umeå. Sveriges nordligaste judiska förening, Judiska Föreningen i Umeå, består av ett femtiotal medlemmar som samlas med jämna mellanrum för att fira judiska högtider, lära sig hebreiska och jiddisch och umgås med varandra. Föreningens representanter har på ett föredömligt vis rest runt i länet och undervisat om de judiska traditionerna och om den judiska nationella minoriteten. I september förra året invigdes föreningens nya lokal. Sedan dess har lokalen utsatts för skadegörelse, medlemmar har utsatts för hot och nu i helgen fick man nog. Mot bakgrund av den osäkerhet som man känner har föreningen beslutat att säga upp sin lokal och avveckla sin verksamhet.

Att judar år 2017 i Sverige skräms till tystnad är givetvis oacceptabelt. Som ordförande för Judiska centralrådet har jag, liksom tidigare, haft en nära kontakt med föreningen i Umeå. Jag har också under de senaste dagarna talat med ansvarigt kommunalråd i Umeå samt med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Mitt budskap är att Umeå kommun måste se till så att föreningen kan fortsätta att driva sin verksamhet i en säkrare lokal. Till regeringen är mitt budskap samma som tidigare, staten måste se till så att Polisen tar ansvar för vår säkerhet. Något annat är inte acceptabelt. Detta framgår även av en artikel som publicerades på svd.se under gårdagen.

Vår generalsekreterare Isak Reichel och jag själv har under de senaste dagarna också uttalat oss till ett stort antal tidningar såväl svenska som utländska. Vi har varit i kontakt med den amerikanska organisationen Anti Defamation League som författat ett brev till statsminister Stefan Löfven. Vi kan konstatera att uppmärksamheten kring det som skett i Umeå varit mycket stor.  På onsdagsmorgonen sammanträder Centralrådets styrelse och vi kommer då givetvis att diskutera situationen i Umeå och vad vi kan göra för att visa vår solidaritet.

I söndags var jag i Göteborg där jag fått tillfälle att träffa församlingens nye ordförande Allan Stutzinsky, tacka av förre ordföranden George Braun samt delta i ett intressant panelsamtal gällande relationen till SD mot bakgrund av en aktuell debatt. Min åsikt är att SD är ett antijudiskt parti och att relationer med det partiet ska ske mot bakgrund av det faktumet.

Jag skulle vilja avsluta mitt veckobrev denna gång med att önska er en trevlig Pesach. Jag hoppas att ni alla får en härlig och meningsfull helg tillsammans med vänner och familj!

/Aron