Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa om en ökad frekvens av antisemitiska hatbrott i USA. Bombhot har riktats mot judiska centra och gravplatser har skändats. Även här i Sverige förekommer antisemitiska hatbrott. Nyligen satte den nynazistiska organisationen Nordfront återigen upp klistermärken på Judiska föreningens lokaler i Umeå.  Detta är oacceptabelt och vi kommer att hjälpa våra vänner i Umeå att hantera denna situation.

Att minnet av Förintelsen lever vidare är av största vikt. Det är mot den bakgrunden jag uttryckt mitt stöd för Forum för Levande Historias projekt att sätta upp så kallade snubbelstenar i Stockholm som jag skrev om i förra veckan. Efter ett samtal med det ansvariga borgarrådet Roger Mogert verkar det nu som att detta projekt kommer att bli verklighet.

En av de som gjort väldigt mycket för att berätta för ungdomar runt om i Sverige om sina upplevelser under Förintelsen är Hédi Fried. Det är därför glädjande att Hédi ikväll kommer att få ta emot Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden vid en ceremoni i den tyske ambassadörens residens. Mazal tov Hédi!

Utöver att bevara minnet av Förintelsen ska vi göra vårt yttersta för att de förintelseöverlevande som är bosatta i vårt verksamhetsområde ska få en god omvårdnad. I detta arbete samarbetar vi sedan en längre tid tillbaka med organisationen Claims Conference. I förra veckan deltog jag vid en mycket trevlig middag med deras representanter. Jag upphör aldrig att imponeras av det jobb som vår sociala sektion gör i detta hänseende. Ett stort tack till er!

Som vanligt är det full fart i Bajit. Ett nytt gäng har tagit över caféet, jag kan verkligen rekommendera ett lunchbesök! Missa inte heller falafelkvällen den 9 mars eller alla aktiviteter som vi har planerade för Purim i nästa vecka.

Aron Verständig