Även om det bara gått fem dagar sedan jag senast skrev ett nyhetsbrev har mycket hänt. I söndags publicerade författaren Ola Larsmo en mycket intressant artikel i Dagens Nyheter - http://www.dn.se/kultur-noje/monument-over-dem-som-skulle-raderas/ -  där han tog upp  projektet med de så kallade ”snubbelstenarna”. Runtom i flera städer i Europa finns redan fler än 50 000 små mässingsplåtar nedlagda i gatorna. På dessa små metallmonument finns namnet på en person som senare mördades i nazisternas dödsläger, men som tidigare bodde i staden där plåten nu finns. Minnesstenarna är en del av ett projekt som syftar till att hedra minnet av de judar, romer, homosexuella och andra som den ena dagen vandrade på gatorna i städerna i likhet med resten av invånarna, och nästa dag var på väg mot sin död. Forum för Levande Historia har försökt få dessa snubbelstenar även till Stockholm, men har mött på motstånd från kommunen. Som församlingsordförande ser jag mycket positivt på detta projekt eftersom det synliggör minnet av de som mördades, en viktig påminnelse för framtiden! Det verkar nu som att det även finns ett stöd i Stadshuset för projektet. Vi följer detta spännande projekt noggrant!

Denna vecka har vi besök av ett par ledande representanter från den internationella organisationen Claims Conference. Något kortfattat arbetar Claims för att de som överlevt Förintelsen ska få det så pass bra som möjligt. Organisationen finansieras av skadestånd från den tyska staten. Här i Stockholm bedriver vår församling en omfattande social verksamhet – inklusive hemtjänst – riktad till förintelseöverlevande med stöd från Claims. Man kan utan överdrift säga att Claims är en mycket viktig samarbetspartner för oss!

Ett annat intressant mote på tisdag, 21 februari, för min del blir med Kanadas generalguvernör (motsvarande statschef), David Johnston, som för tillfället är på statsbesök i Sverige. Tillsammans med flera andra representanter från det officiella Sverige och från det svenska civilsamhället kommer jag att delta i en lunch med generalguvernören i Stadshuset. Kanada är på många sätt ett föregångsland när det gäller religionsfrihet och dess största stad – Toronto – har världens största judiska befolkning utanför Israel och USA.

Jag hoppas att ni inte missar det kursutbud som för näravarande finns på Paideia Folkhögskola. Vill du lära dig hebreiska, putsa upp din jiddisch – här finns det möjligheter! Ta en titt på http://paideiafolkhogskola.se/course/.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till Carl-Henrik Knutsson som i veckan avslutade sitt uppdrag som vice ordförande i Judiska Församlingen. Jag har verkligen uppskattat att ha dig med i styrelsen och vårt samarbete, jag vet också att du fortsatt kommer att vara aktiv inom vår församling. Samtidigt gratulerar jag Lotta Reisch Jensen som tagit över denna roll från Carl-Henrik, ser fram emot fortsatt gott samarbete!

Aron Verständig