Hoppas att ni alla haft en härlig rosh ashana (nytt år) och att år 5777 fick en så söt start som möjligt!
Jag skulle vilja börja årets första nyhetsbrev med att önska Szilvi Somlai välkommen till församlingen. Szilvi, som idag har sin första arbetsdag hos oss, kommer att arbeta som utbildningsansvarig. Att utbilda barn och ungdomar är som bekant ett av de viktigaste uppdragen som en judisk församling har. Det är därför roligt att vi tillsammans har kunnat göra denna satsning som jag tror är livsviktig för oss. Välkommen Szilvi! För er som vill träffa Szilvi så kommer hon att ha sin arbetsplats i Bajit.
Det är av stor vikt att våra ungdomar får möjlighet att bekanta sig med Israel och skapa en egen relation till den judiska staten. Församlingen kommer därför att till sommaren att ordna en Israelresa för de ungdomar som är födda -00 och -01. Mer information kommer inom kort.
Jag skulle vilja skicka mina varmaste gratulationer till Judiska föreningen i Umeå som i förra veckan invigde sina nya lokaler. Vår församling betjänar ett verksamhetsområde från Östergötland i söder till Riksgränsen i norr. Umeå är en av flera judiska föreningar som bedriver verksamhet inom vårt upptagningsområde. Det gläder mig mycket att föreningen har fått nya och ändamålsenliga lokaler. Rabbin Ute Steyer var på plats vid invigningen och satte upp en mezuzah, dörrpost (kanske en av Sveriges nordligaste?). Mazal tov!
Slutligen, i mitt förra nyhetsbrev skrev jag att Anna Nachman som nyligen började arbeta hos oss var den första kvinnan som arbetat som ansvarig för vår begravningsverksamhet. Flera medlemmar har påpekat för mig att så inte är fallet, minst en kvinna har haft denna position tidigare. På 1970-talet var nämligen Martha Härden chef för vår begravningsverksamhet, nu vet vi det!
Önskar er alla en söt fortsättning på det nya året!
Aron Verständig