Förra shabbat var jag på gudstjänsten i Stora synagogan och höll i den efterföljande utdelningen av Aaron Isaac-priset. Vid utdelningen hade årets pristagare, Micael Bindefeld, och jag ett kortare samtal kring vikten av att minnas Förintelsen men också kring judisk identitet i Sverige år 2017. Vi kunde bland annat båda konstatera att Norwegians direktflyg till Tel Aviv gjort mycket för oss svenska judar. Det blev ett hjärtligt och personligt samtal, och jag vill återigen passa på att önska Micael ett stort mazal tov!

Jag vill också passa på att önska Petra Kahn Nord välkommen till vår församling som kommunikationsansvarig från och med den 3 april i år. Som jag nämnt i många olika sammanhang är en effektiv extern och intern kommunikation ett absolut måste för en välfungerande och levande judisk församling. Petra har lång erfarenhet av kommunikation om svensk-judiska frågor från sin tid som generalsekreterare för Judiska Ungdomsförbundet, och kommer att ersätta John Gradowski som går i pension inom kort. Jag vill därför ta tillfället i akt att rikta ett stort tack till John som gjort otroligt mycket för såväl vår kommunikation som för vår programverksamhet, tack John!

Min kollega från Goteborg, George Braun, ersattes under den gångna veckan av Allan Stutzinsky. Jag kommer att sakna George som kollega och diskussionspartner i Centralrådet. Det är dock högst förståeligt att George, efter många år som ordförande, vill trappa ner något, och jag ser fram emot det kommande samarbetet med Allan! I den värld vi lever i är det såväl viktigare som enklare att arbeta tillsammans med andra församlingar, såväl inom som utom Sveriges gränser. I april kommer jag att besöka församlingen i Göteborg som ett led i min ambition att besöka alla våra församlingar under mitt första år som Centralrådsordförande (Göteborg blir den sista anhalten).

I kväll, onsdag 15 februari, samlas församlingsstyrelsen till möte. På agendan står, som brukligt, många olika frågor gällande vår ekonomi och Bajit. Vi kommer att diskutera olika förslag kring hur vi kan stärka församlingens ekonomiska situation för att bygga upp en motståndskraft mot kommande ekonomiska utmaningar. Ett ”lyxproblem” är att det ser ut som att allas vårt sommarparadis är fullbelagt även denna sommar.

Den 13 mars är du som är medlem mer än välkommen att delta i ett informationsmöte där jag kommer att berätta lite mer ingående vad som är på gång i vår församling samt svara på era frågor!

Aron Verständig