I förra veckan besökte jag USA. Inte helt oväntat var det stora samtalsämnet bland de personer jag träffade den nye presidenten och hans uttalanden, särskilt det ökända inreseförbudet som utfärdades den 27 januari i år. Som jude och dessutom barnbarn till flyktingar är det svårt att känna något annat än avsky för det som nu håller på att ske i USA. Det land som än gång benämndes di goldene medine – det gyllene landet håller nu på att förvandlas till något annat.

Även i synagogan på shabbat berörde rabbinen detta och drog paralleller till veckans toraläsning om uttåget ur Egypten och påbudet att älska främlingen ”för en gång var du själv främling i Egypten”. Självklart måste våra ledare se till så att terrorister inte tar sig in i våra länder och att det bedrivs en effektiv kamp mot alla former av antisemitism, men detta reseförbud står i strid med såväl vår judiska tradition som logiskt tänkande.

Hemma i Stockholm är det full fart med aktiviteter. Shabbatmiddagar, matlagningskurser, purimfest och mycket mer därtill står på schemat. Se verkligen till så att ni inte missar något!

Nu på lördag kommer Micael Bindefeld att få ta emot Aaron Isaac-priset vid kiddushen i Sessionssalen (ca kl 11.30) efter gudstjänsten i Stora synagogan. Den stiftelse som Micael skapat till Förintelsens minne har på kort tid bidragit till att uppmärksamma Förintelsen på ett mycket lyckat vis. Micael har också på ett föredömligt sätt stått upp för såväl sin judiska identitet som för Israel. Kom gärna förbi på lördag!

Aron Verständig