Denna vecka skriver jag nyhetsbrevet från Bryssel där jag deltar i European Jewish Congress årliga General Assembly. EJC är en organisation som samlar judiska församlingar från ett trettiotal europeiska länder och som arbetar med övergripande europeisk-judiska frågor. Genom sin systerorganisation European Jewish Fund, EJF - www.europeanjewishfund.org - ger man också bidrag till ett flertal olika judiska projekt.
Under dagen har jag alltså haft förmånen att lyssna till flera intressanta presentationer om aktuella frågor och projekt. En intressant fråga som diskuterades under dagen var hur Brexit kommer att påverka Storbritanniens judar. Min brittiske kollega betonade att den absoluta majoriteten av landets judar var motståndare till Brexit. I nuläget pågår det en dialog mellan den brittiska motsvarigheten till Judiska Centralrådet och landets regering. Inom ramen för den dialogen har man uttryckt farhågor för ökad främlingsfientlighet och antisemitism. Tyvärr finns det skäl för denna oro. De judiska företrädarna är även oroliga för att Brexit-processen kan leda till att man börjar ifrågasätta status quo vad gäller exempelvis kosherslakt och omskärelse.
Något mer upplyftande var alla presentationer om olika judiska projekt runt om i Europa. Inom ramen för denna presentation berättade jag en del om vår församling, med fokus på Bajit, Glämsta och judisk utbildning. Presentationen gav också upphov till många intressanta diskussioner om kommande samarbeten. Vi fick även höra en intressant presentation om Paideia. Det var roligt att konstatera att den absoluta merparten av de projekt som presenterades äger rum i Norden eller i Baltikum; det är helt enkelt här det händer.
Jag vill avslutningsvis påminna er alla om att högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag kommer att ske imorgon torsdag, 26 januari, kl 18 i Stora synagogan. Hoppas att vi ses där.
Aron Verständig