I söndags hade jag förmånen att få hälsa en otroligt viktig samling människor välkomna till Stockholm. Denna gång var det inte en samling parlamentsledamöter, utländska diplomater eller något liknande. Det var faktiskt en betydligt viktigare grupp än så. Det var de lärare och pedagoger som ser till att våra barn och ungdomar får en judisk utbildning.
För fjärde året i rad samlar de nordiska judiska församlingarna dem som undervisar i judiska ämnen vid sina respektive utbildningsinstitutioner inom ramen för projektet Nordic Jewish Teachers’ Seminar (NJTS). I år slog vi rekord med 55 deltagare. Detta initiativ är otroligt viktigt för att se till att vi stärker våra lärares kompetens och att vi skapar kontaktytor mellan de nordiska församlingarna. För vad är egentligen viktigare än våra barns och ungdomars utbildning? Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla er från Församlingen, Hillel och Paideia som var med och ordnade detta seminarium.
På tisdag åker jag till Bryssel för att delta i European Jewish Congress (EJC) och European Jewish Funds (EJF) årsmöten där jag kommer att representera Judiska Centralrådet. Som jag skrivit tidigare är det viktigt för oss att agera tillsammans med andra församlingar och andra judiska organisationer. EJC gör ett mycket bra jobb när det gäller att arbeta för olika judiska frågor och mot antisemitism i ett bredare europeiskt perspektiv. Vid det efterföljande mötet i EJF har jag blivit särskilt ombedd att hålla en presentation om vår församling och Bajit. Det är tydligt att det finns ett stort intresse för vad som pågår här uppe i norr!
Här i Stockholm kommer vi snart att samlas för att högtidlighålla Förintelsens minnesdag den 26 januari i Stora synagogan. Jag hoppas att få se så många av er som möjligt på plats. I dessa tider är det kanske viktigare än någonsin att samlas för att minnas Förintelsen och hedra de mördade.
Aron Verständig