Kära medlemmar,

I förra veckan högtidlighöll vi Jom Hashoa – den judiska minnesdagen över Förintelsen – med en mycket fin och värdig ceremoni i Sessionssalen. I likhet med alla jag talade med där måste jag erkänna att det var den finaste Jom Hashoa-ceremoni jag upplevt i vår församling. Ett stort tack till alla som organiserade och deltog. Samma dag anordnades March of the Living; den marsch där tusentals judiska ungdomar gick mellan koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Från församlingen deltog en stor grupp ungdomar som reste runt i Polen under en hel vecka för att besöka såväl koncentrationsläger som platser där judar levt före Förintelsen. I dessa tider kan resor såsom denna inte nog överskattas.

I helgen deltog jag i en vacker minnesceremoni på judiska begravningsplatsen Berthåga i Uppsala anordnad av Judiska Föreningen. Vi avtäckte också en minnessten över de judar som mördats under Förintelsen. Tack för att jag fick vara med!

Det sägs att vi på Jom Hashoa påminns vi om priset av att inte ha en judisk stat men på Jom Hazikaron (idag) påminns vi om priset av att ha en stat. Igår kväll talade jag vid en väldigt fin ceremoni anordnad av den israeliska ambassaden där vi hedrade de närmare 24 000 personer som satt livet till som soldater eller civila i Israel sedan dess att staten grundades. När Jom Hazikaron kommer till sitt slut ikväll övergår det till ett stort firande Israels självständighet. Givetvis uppmärksammas detta rejält! Imorgon (torsdag) ordnas en fest för såväl barn och ungdomar i Bajit och den 13 maj har vi en stor konsert med israeliska artister i Stora synagogan. Garanterat något som du inte vill missa.

Idag (onsdag) kommer jag i min egenskap av ordförande för Judiska Centralrådet att träffa ärkebiskop Antje Jackelén. Som Sveriges överlägset största religiösa samfund är det viktigt att vi judar har en bra dialog med Svenska Kyrkan och dess företrädare. I förra veckan hade jag även äran att träffa den katolska kyrkans biskop Anders Arborelius. Ett mycket trevligt och inspirerande möte med den förste svensk att bli utsedd till kardinal i den katolska kyrkan. Från sin uppväxt i Lund har biskop Arborelius många minnen av stadens judiska befolkning.

Slutligen beger jag mig nu på söndag till Florens där jag av EU:s koordinator mot antisemitism blivit inbjudan att tala på en konferens om just antisemitism tillsammans med representanter från myndigheter, organisationer och judiska församlingar från hela unionen.

Önskar er alla en alldeles utmärkt vecka!