Kära medlemmar,

Hoppas att ni som är på sportlov njuter av er ledighet. För oss som är kvar i stan är det dock business as usual.

Denna vecka i är det, liksom alltid, full fart i Bajit. Nu på torsdag exempelvis har de som vill möjlighet att lyssna till Evan Bernstein från organisationen ADL. Evan, som är chef för ADL:s New York-avdelning, kommer att berätta om antisemitismen i dagens USA i ett samtal med Judisk Krönikas chefredaktör Anneli Rådestad.

I förra veckan kom en mycket viktig dom från Högsta domstolen. Det var nämligen så att Hovrätten för Västra Sverige beslöt förra året att stoppa utvisningen av en av de män som dömts för brandattacken mot synagogan i Göteborg i december 2017. Motivet för att stoppa utvisningen till Gaza var risken för att mannen skulle utsättas för trakasserier från israeliskt håll. Detta trots att Migrationsverket inte ansåg att det fanns hinder för att verkställa utvisningen. Judiska Centralrådet protesterade kraftigt mot denna dom. Anledningen till kritiken var att hovrätten riskerade att skapa ett prejudikat som innebar att attacker på judar och andra minoriteter gav förövaren möjlighet att stanna kvar i Sverige.

HD upphävde i förra veckan hovrättens dom i denna del och beslutat för att gå på tingsrättens och Migrationsverkets linje genom att utvisa mannen efter det att han avtjänat sitt fängelsestraff. Genom sin dom har HD klargjort att en attack med hatbrottsmotiv inte kan vara en fribiljett för att få vara kvar i Sverige.  En viktig framgång!

Med önskan om ett fortsatt härligt sportlov!