Kära medlemmar,

I förra veckan var det som vanligt många möten i olika konstellationer. Flera möten handlade om våra lokaler. Anledningen är dels att hyresavtalen i Bajit löper ut vid årsskiftet men också att det finns skäl att effektivisera lokalutnyttjandet i församlingshuset på Wahrendorffsgatan. Glädjande nog växer Hillelskolan och kommer inom kort att ha två parallella klasser i varje årskurs. Synagogan Jeschurun måste också ges en värdig och lämplig lokal. Även om denna process inte är helt enkel så är det ”lyxproblem”. Jag är nämligen övertygad om att många av mina europeiska kollegor skulle drömma om vår situation med en överfull skola, förskola och högt tryck på de flesta av våra aktiviteter.

För att vi ska vara framgångsrika är det av stor vikt att vi hela tiden höjer vår kompetens. Mot den bakgrunden anordnade vi, tillsammans med Paideia Folkhögskola, ett nationellt utbildningsseminarium för alla som arbetar med informell judisk utbildning i Sverige. Under måndagen och tisdagen fick ett trettiotal personer fördjupa sina kunskaper och träffa nya och gamla vänner. Ett stort tack till vår utbildningsansvariga Szilvi Somlai som ordnat med detta!

I måndags deltog jag också i Studio Ett i P1 om den nya polska lag som kriminaliserar påståenden om polsk delaktighet i mordet på judar under Förintelsen. Som Judiska Centralrådet tidigare skrivit så är detta en helt absurd lag vars enda syfte är att rättfärdiga den polska regimens egna historieskrivning. Detta är tyvärr ett led i en mycket oroande utveckling i Polen.

Ni kan lyssna via denna länk (ca 1,5 timme in i sändning).

Snart är det dags för Purim och väldigt mycket är planerat, håll utkik så att du inte missar något!

Slutligen skulle jag vilja passa på att välkomna Laila Takolander som börjar som verksamhetschef nästa vecka. Kul att äntligen ha dig här!