Kära medlemmar,

Häromveckan reste jag några dagar till Israel. Det är verkligen fantastiskt att kunna komma iväg till den judiska staten, något som hade varit otänkbart för bara någon generation sedan. Vad denna generation dock måste ta hänsyn till är vårt klimat. Vår religion ålägger oss att inte i onödan förstöra vår miljö. Det känns därför bra att vi på nästa styrelsemöte denna vecka (bland många andra frågor) kommer att diskutera om och på vilket sätt församlingen ska ta fram en hållbarhetsplan.

I slutet av förra seklet var det nog många som trodde att jiddisch snart skulle vara ett utdött språk här i Sverige. Det känns därför kul att denna utveckling vänt med ett ökande intresse för såväl språket som den kultur som den representerar. Ett tydligt exempel på det är konserterna Aheim som gick av stapeln i Bajit i söndags och i måndags där såväl unga som äldre framförde sånger på jiddisch. A Dank!

Jag vill också passa på att varmt rekommendera ett avsnitt från SR-programmet Människor och tro. I det senaste avsnittet som bär titeln Vem är jude? får vi höra flera svenska judiska röster som diskuterar kring judisk identitet. Programmet finns här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1234125

Slutligen vill jag önska alla ledare och barn som ska tillbringa sitt sportlov tillsammans på vårt älskade paradis en fantastisk vistelse!