Kära medlemmar,

Denna mulna tisdag kan jag se tillbaka på en väldigt trevlig helg.

I Stora synagogan i lördags gav rabbin Ute Steyer en mycket fin Dvar Tora (predikan) utifrån påbudet i veckans Tora-avsnitt om att älska främlingen eftersom vi en gång i tiden varit främlingar i Egypten. En person som gjort mycket för att motverka främlingsfientlighet och antisemitism i vårt samhälle är journalisten och författaren Niklas Orrenius. Efter lördagsgudstjänsten hade jag den stora äran att få överlämna Aaron Isaac-priset till Niklas och samtala med honom om hans engagemang och hans syn på framtiden. Det gladde mig mycket att höra Niklas positiva tankar. Jag kan instämma i dessa; kunskapen om antisemitismen och dess drivkrafter är idag betydligt större än för 10–15 år sedan. Jag vet också att Niklas blev mycket glad över utmärkelsen och den fina medaljen som är formgiven av Annie Winblad Jakubowski.

Som vanligt var våra lokaler fulla med barn och vuxna under söndagens förmiddag. Makkabi, Paideia Folkhögskola, Aaron Isaacs Skola, March of the Living var bara några av de olika aktiviteter som lockade deltagare denna gång. I Sessionssalen höll Judiska Kvinnoklubben sin årliga basar. För min del blev det storvinsten i form av en fullproppad matkorg, städhink (!) och riktigt goda gefillte fish med challebulkes och chrein. Stort tack till alla som var med och ordnade!

Jag har tidigare skrivit om det isländska förslaget om att förbjuda manlig omskärelse. Ett beslut som Judiska Centralrådet protesterat kraftigt emot. Vi kommer också att framföra våra protester vid ett möte med den isländska Stockholmsambassadören inom kort. Samtliga nordiska församlingsrabbiner har också undertecknat ett protestbrev ställt till den isländska statsministern. Tror att det är första gången som alla församlingsrabbiner undertecknar ett och samma brev. Stort tack till Ute som hållit ihop detta arbete!

För den som vill följa Centralrådets arbete så rekommenderar jag den nya hemsidan www.judiskacentralradet.se och Facebook-sidan Judiska Centralrådet. Stort tack till vår informationsansvariga Petra Kahn Nord som hållit i detta arbete!

Avslutar denna vecka med några trevliga nyheter från vårt sommarparadis. När ansökningsperioden avslutats kan vi konstatera att vi denna sommar kommer att ha cirka 20 % fler barn än föregående år, verkligen roligt!