Kära medlemmar,

Den gångna helgen var mörk för den svenska judenheten. I fredags samlades omkring 200 personer till en manifestation i Malmö där dödshot mot judar skanderades. I lördags kastade ett gäng maskerade personer molotovcocktails mot synagogan i Göteborg där det pågick en fest för ungdomar. Närmare 40 ungdomar fick under två timmar vänta i församlingshusets källare innan de kunde gå hem. På måndagsmorgonen upptäcktes ett försök att bränna ner gravkapellet i Malmö.

Samtidigt har samhället och den internationella judenheten med stor tydlighet ställt sig på vår sida. Ett stort antal ledande politiker inklusive statsminister Stefan Löfven har med kraft fördömt helgens händelser. Polisen har upprättat anmälningar för samtliga av de ovan nämnda händelserna och tre män sitter för närvarande anhållna misstänkta för försök till mordbrand. Muslimska och kristna företrädare har tagit avstånd och även besökt de drabbade församlingarna. Ett flertal sympatiaktioner planeras. På initiativ av riksdagens nätverk mot antisemitism kommer jag under onsdagen att tala i riksdagen. I mitt tal kommer jag att ge våra politiker några konkreta förslag som behöver vidtas för att komma till ordning med antisemitismen i vårt samhälle.

Samtidigt inställer sig ett slags uppgivenhet. Hur länge ska detta tillåtas att pågå? Hur kan vi svenska judar tillåta oss att bli attackerade eller att en pöbel skriker ut dödshot mot oss? Svaret måste bli ett tydligt motstånd från vår sida. Vi måste oförtrutet stå upp för vår rätt att praktisera vår religion och våra traditioner. Vi ska om och om igen påpeka för de svenska myndigheterna att de har en skyldighet att skydda oss, att stå på vår sida. För mitt i allt detta tråkiga märker jag en glöd i många av de jag talar med. De som avskyr oss ska inte få vinna. I kampen mellan ont och gott måste det goda segra.

Detta är också budskapet i chanuka som vi nu firar. Mitt under den mörkaste tiden på året samlas vi för att tända ljus. Vi ska tända ljusen så att de syns för alla. För det är genom våra ljus som vi tänder tillsammans som vi lyser upp mörkret omkring oss. Jag hoppas att ni alla får en ljus och meningsfull chanuka tillsammans med familj och vänner!

Chanuka sameach/ Ordförande Aron Verständig