Kära medlemmar,

För min del har den gångna veckan till stor del präglats av Förintelsens minnesdag som inföll i lördags. Jag tar det kronologiskt. I onsdags befann jag mig i Bryssel, för att bland annat, delta i Europaparlamentets officiella minneshögtid. Det blev en mycket fin stund med över 500 deltagande parlamentsledamöter, diplomater och judiska ledare med tal av bland andra Knessets talman Yuli Edelstein och European Jewish Congress ordförande Moshe Kantor. I sitt tal berörde Moshe Kantor Sverige flera gånger. Det handlade dels om de attacker mot judiska institutioner som skett här under det gångna året men också beröm åt vår statsminister som agerat kraftfullt. I Bryssel deltog jag också i flera möten med andra europeiska församlingsordföranden, alltid lika intressant!

Väl tillbaka i Stockholm deltog jag i fredags i ett seminarium på slottet arrangerat av Forum för levande Historia med föreläsningar av tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl och professor Yehuda Bauer. Professor Bauer föddes 1926 i Prag men emigrerade som barn till Israel där han sedermera blev professor i Förintelsestudier och en av världens främsta experter på ämnet. Under 1990-talet var han rådgivare åt Göran Perssons regering i samband med den internationella Förintelsekonferensen år 2000. Det blev en fantastiskt inspirerande föreläsning! Det var också mycket fint att Hovet hade bjudit in två gymnasieklasser och polisstuderande att lyssna på dessa föreläsningar.

På lördagen deltog jag i en ceremoni där Micael Bindefelds stiftelse till Förintelsens minne delade ut sitt årliga stipendium. Årets stipendiat, fotografen Mikael Jansson, har tagit enormt fina bilder av överlevande. Hans utställning Witnesses kommer att visas i höst på Kulturhuset med fritt inträde. Direkt efter ceremonin fick vi besök av statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som fick låna vårt styrelserum för ett privat möte med Yehuda Bauer. Jag vet inte exakt vad som sades där inne, men jag märkte att bägge var mycket imponerade av den vise mannen.

Minnesceremonin som därefter följde i Stora synagogan blev mycket värdig och välbesökt.  Det var fantastiskt att höra alla tal från såväl yngre som äldre deltagare, för att inte tala om all vacker sång. Ett stort tack till alla ni som var med och bidrog! Och ett särskilt tack till alla våra duktiga volontärer i JSS som gör ett fantastiskt jobb med vår säkerhet! Min känsla är att den 27 januari uppmärksammas allt mer för varje år som går, vilket är absolut nödvändigt!

Jag skulle också vilja passa på att rikta ett stort grattis till Paideias tidigare rektor Barbara Spectre som i veckan tog emot HM Konungens medalj för "framstående insatser för den judiska kulturen i Sverige och utomlands". Mazal Tov!

Slutligen skulle jag vilja passa på att önska er alla en glad Tu Bishvat som infaller idag (onsdag). I Israel är det brukligt att plantera träd denna dag, här i Sverige är det tyvärr lite svårare med den saken…