Kära medlemmar,

De senaste dagarna har för min del varit fulla av evenemang i anslutning till Förintelsens minnesdag. I torsdags samlades flera hundra människor för invigningen av utställningen Speaking Memories på Historiska Museet. Tack vare föreningen Judisk Kultur har denna fantastiska utställning med vittnesmål blivit verklighet. Jag kan varmt rekommendera ett besök på utställningen. I söndags högtidlighöll vi minnesdagen med en ceremoni i Stora synagogan. I en fullsatt synagoga hedrade vi Förintelsens offer med vackra tal, fin musik och stark poesi.

Statsminister Stefan Löfven höll ett bra och tydligt tal i vilket han bland annat återupprepade löftet om att skapa ett Förintelsemuseum i Sverige. Detta är ett mycket viktigt initiativ. Idag reser omkring 45 000 svenska ungdomar till Auschwitz och andra förintelseläger i Polen. Man ska dock inte vara tvungen att lämna landet för att lära sig mer om Förintelsens fasor. Även om vi alla har olika politiska uppfattningar gläder jag mig över att så många högt uppsatta företrädare för såväl regering som opposition deltar i vår minneshögtid.

Som tidigare meddelats lämnar snart vår kantor Isidoro Abramowicz oss för en ny tjänst i en synagoga i Berlin. Även om vi gläds med Isidoro så är det mycket tråkigt att han lämnar oss efter över fyra års framgångsrik tjänstgöring här i Stockholm. På söndag ordnas en stor avskedskonsert. Kom gärna dit och säg farväl till honom. Sedan i höstas pågår ett arbete med att ta fram en vision för Stora synagogan. När arbetet slutförts om några månader kommer rekryteringen av en efterträdare till Isidoro att inledas. Till dess har vi bland annat anställt kantor Yuval Hed från kantorsutbildningen i Berlin som vikarierande kantor på deltid. Givetvis kommer vi att återkomma med mer information gällande dessa processer.

Nu ikväll (tisdag) kommer jag ha förmånen att träffa flera nya medlemmar vid ett informationsmöte. Ska bli riktigt trevligt!