Kära medlemmar,

Vilken helg vi har haft! Limmud firade i år sitt tioårsjubileum med att slå besöksrekord. En bra bit över 1000 personer var under helgen på plats för att lära sig, utbyta idéer och träffa nya och gamla vänner. Å församlingens vägnar skulle jag vilja rikta ett stort tack till styrelsen för Limmud, alla volontärer och föreläsare för allt ert jobb för att denna fantastiska helg kunde bli verklighet. Längtar redan till nästa år!

I förra veckan fick jag ett samtal sent på kvällen från New York. World Jewish Congress (WJC) verkställande direktör Robert Singer ville besöka Sverige redan i veckan därpå. WJC är en organisation som står upp för judars rättigheter över hela världen. Bland annat mot bakgrund av den problematik som varit i Göteborg kring nazistdemonstrationen på jom kipur i år, vill WJC besöka Sverige och tala med ansvariga svenska politiker och tjänstemän. Trots den korta förberedelsetiden lyckades vi ordna ett flertal viktiga möten.

I måndags träffade Robert Singer och jag själv rikspolischef Dan Eliasson för att tala om hotbilden mot oss judar. Det blev ett mycket bra möte där vi också kunde konstatera att polisen på senare ökat sin bevakning av våra objekt och även har ett mycket bra samarbete med våra säkerhetsavdelningar runt om i landet. Eliasson var också mycket tydlig med att han och hans organisation tar situationen på största allvar vilket kändes skönt att höra.

Tillsammans med Robert Singer kommer vi också att träffa bland andra justitieminister Morgan Johansson och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Det var också mycket intressant att höra historien om WJC:s sektion i Stockholm som existerade under 1940-talet. Grundad av den lettisk-judiske affärsmannen Gilel Storch, låg sektionen bakom ett flertal olika operationer som sammanlagt räddade många judar undan nazisterna. Tillsammans med vice ordförande Lotta Reisch Jensen och våra rabbiner hade vi också en intressant diskussion kring utmaningarna för vår församling.

På torsdag (23 november) är det dags för fullmäktiges höstmöte. Vi kommer att inleda mötet med att dela ut församlingens förtjänstnål till ett antal personer som har gjort stora insatser för vår församling. Det rör sig om en grupp individer från 20-årsåldern och uppåt som inom olika områden tagit av sin fritid för att ge något till oss alla. Alla medlemmar är välkomna till Sessionssalen kl. 18!